gender budgeting!

Vad många inte vet är att tekniska nämnden, som ofta betraktats som en ”hård nämnd” och mansdominerad, under mandatperioden blivit en av kommunens spjutspetsar i jämställdhetsarbetet. Tillsammans med Vänsterpartiet har vi arbetat målmedvetet för att detta jämställdhetsarbetet ska vara ledningsstyrt.

Några delar vi gjort är att se till att jämställdhetsambitionerna ska synas tydligt i nämndens verksamhetsplan. Det handlar om.att lägga in konkreta förbättringar som processerna ska arbeta med. För fastighet handlar det exempelvis om att se över hygienen på skoltoaletterna så även unga tjejer vågar använda dem. För gator och parker följer vi utvecklingen av trygghet genom könsuppdelad statistik och brandförsvaret har arbetat mycket med normer och värderingar så man stärker sig som en arbetsplats där alla får plats.

En annan viktig del är att vi tagit fram rutiner för jämställdhetsanalys av nämndens ärenden. Alla ärenden som ska upp i tekniska nämnden ska beredas utifrån en jämställdhetsanalys som tydligt framgår i tjänsteskrivelsen. Vi ska tydligt som förtroendevalda kunna utläsa vad våra beslut får för effekt på jämställdhet.

Det som är glädjande för 2014 är att vi nu tagit nästa steg. Inom gator och parkers ram kommer vi börja arbeta med ett projekt kring gender budgeting. Innebörden av den termen är att se över resursfördelning mellan män och kvinnor. Att noga analysera hur vi använder våra resurser  ur ett jämställdhetsperspektiv gynnar kommunmedborgarna. Det gäller att varje krona till snöröjning, parkarbeten, trygghetsarbete etc används på rätt sätt.

Vi har tillsatt en politisk arbetsgrupp som kommer att hålla i detta arbete med bred representation från hela nämnden. Detta är en prioriterad fråga för Socialdemokraterna.

Andreas Lundgren(s)
2:e vice ordf, tekniska nämnden

 

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Men starta först ett ”Barnens budgeting” och syna omgående undanhållna utredningar och sätt igång ogjorda, om barns/ungdomars risker kring Umeå trafikfarligaste läge för den största barn- och ungdomsanläggningen i kommunen, Nannbad. Gator och parkers parken har varit (och är man får för er politiker) föredömliga i att yttra skarp kritik i riktning mot stopp av Nannadopp, men ni politiker har struntat i. Däremot berömmer en del av er samma förvaltning i fråga om Apberget. Men detta senare är ju inte för barn. Under tiden, ta timeout i badbyggandet och ge byggentreprenörerna skolbyggejobb tills klokskap i pausen kommit. Kan S riva upp sänkt krogmoms som förekommer i debatt, kan väl S också gräva igen en påbörjad badgrop. För barnens skull, och barnbarnens!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se