VK och ekonomi

Västerbottens kuriren inleder idag en granskning av det man kallar valets huvudfråga i Umeå kommun, nämligen den kommunala ekonomin.

Det är en alldeles utmärkt ansats då detta är en av de frågor man ofta möter från kommunmedborgare. Kulturhuvudstadsårets pengar exempelvis avsattes redan för fyra år sedan medan jag kan möta missuppfattningen att detta orsakat besparingarna på tekniska nämnden. Så är det inte. I själva verket handlar i mycket om en dipp på intäktssidan.

Däremot är det fel att inget parti vill lyfta den här frågan, vi gör det gärna. Det stora fundamentala problemet, elefanten i rumemt så att säga, är att vi har en regering som totalt misslyckats med att få ned arbetslösheten. Det ger mindre skatteintäkter och skattesänkarpolitiken har sedan försämrat förutsättningarna att stötta kommunerna ekonomiskt. Stadsbidragen räknas helt enkelt inte upp i den takt som krävs och därför kan inte kommunerna parera lika lätt i lågkonjunktur. Det är ett praktfiasko helt enkelt och som skadat Sverige för lång tid framöver.

Kom nu också ihåg att den borgerliga oppositionen i Umeå kommun skulle ha över 200 miljoner kronor mindre att röra sig med då man vill sänka skatten med en krona. Det skulle innebära allvarliga problem för kommunen att klara omsorgen.

Valet i höst är ett val mellan två samhällsmodeller. Den borgerliga modellen där kapitalismen ges större spelrum som ifrågasätts allt mer över världen. Den är prövad och leder enbart till att det stora flertalet får det sämre och en topp i samhället kan leva i överflöd.

Eller så kan vi välja en väg mot mer jämlikhet där vi tar hand om varandra. Den svenska historien visar att den vägen leder till ökat välstånd och att människor mår bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se