1 år, sen fast tjänst

Socialdemokraterna i Umeå har i måndags presenterat sitt kommunala handlingsprogram för nästkommande mandatperiod. En viktig viljeinriktning i detta program handlar om att på sikt klara av att konvertera tidsbegränsade anställningar till en tillsvidareanställning efter 1 år.

Tidsbegränsade anställningar tillsammans med deltidsarbete är viktiga orsaker till att kvinnofällan reproduceras generation för generation. Kvinnor har sämre löneutveckling, pension och sjuklön för att man i högre grad arbetar deltid och på tidsbegränsade anställningar. Regeringen har kraftigt förvärrat hela situationen när man 2007 införde anställningsformen ”allmän visstidsanställning” som inte räknas in i samma LAS-pott som vikariat.

Det har därmed gjorts möjligt att stapla tidsbegränsade anställningar på varandra i all evighet utan att man får en ”fast tjänst”. EU-kommisionen är i full färd med att dra Sverige inför domstol för att regeringen vägrar täppa till det här hålet i lagstiftningen. De som drabbas är kvinnor i låglöneyrken som aldrig får en fast fot på arbetsmarknaden.

Kommunal har därför fått avstå löneutrymme för att få in en begränsningsregel i avtalet med Sveriges kommuner- och landsting om att efter 3 år ska konvertering ske till en tillsvidareanställning. Detta har varit en absolut nödvändighet men är långt ifrån tillräckligt.

Socialdemokraterna i Umeå har därför drivit igenom ett beslut att i lokalt kollektivavtal för Umeå kommun så ska en 2-årsregel gälla. Det är vi först ut i landet med. Det pågår nu förhandlingar mellan Kommunal och Umeå kommun kring utformning för detta och ska kunna träda i kraft redan i år.

På sikt är detta dock också otillräckligt. Vi vill därför att 1-årsregel ska gälla. Det är inte en helt enkel fråga men inriktningen är rätt. Ingen ska behöva harva runt år efter år utan att få en chans till en stabilare vardagssituation. För Umeå kommun som arbetsgivare är detta också en viktig inriktning att gå i för att klara kompetensförsörjning.

Andreas Lundgren(s)
Ordförandekandidat Individ- och familjeomsorgsnämnden

Arkiv
RSS Nytt från vk.se