70 år sedan Normandie

I dag är det inte bara Sveriges nationaldag. Utan idag är det också exakt 70 år sedan landstingningen i Normandie 1944. TV fylls av engelskspråkiga dokumentärer om hur de allierade besegrade Hitler och på nyheterna kommer vi få se världsledare uttala sig.

Ja det är en dag att minnas. Men landstigningen var dock inte det som gjorde att Hitler besegrades. Den tyska wehrmacht var redan bruten efter tre långa år av krig med Sovjetunionen. 1944 var kriget förlorat för Tyskland. Vid Moskva, Leningrad, Stalingrad och Kursk hade röda armén nött ned wehrmacht och den tyska krigsmaskinen förblödde på stäpperna i öst. Faktum är att 80% av alla tyska förluster under kriget tillfogades av Röda armén. Den historien är mycket viktig att minnas i mediebruset.

Det ryska folket hade i tre års tid innan landstigningen i Normandie fått uppleva helvetet på jorden. Ta det hemskaste scenariot du kan tänka om krig och lägg på lite till så har du östfronten under andra världskriget. Sovjetunionens folk hade 1944 överlevt Hitlers försök till total utrotning och drivit ut fienden med ohyggliga förluster som följd. Bara vid Leningrad dog mer sovjetmedborgare än de totala förlusterna för både USA och Storbritannien under hela kriget. Man har ännu idag 70 år senare, fortfarande inte hämtat sig från mardrömmen. 27 miljoner dog i kampen mot Nazityskland.

Vår skeva historieskrivningen av kriget kan illustreras av följande exempel. Samtidigt i juni 1944 som de allierade landsteg i Normandie så inledde ryssarna operation bagration. Detta följdes upp av operationen vid Lvov-Sandomierz. På en och en halv månad slog man ut hela det tyska centrala frontavsnittet, 500 000 man, och avancerade rakt genom vitryssland och djupt in i Polen. En enorm seger utan motstycke. Den operationen är dock långt mindre känd än Dagen-D. Vem skriver historien vi läser?

Men en sak är ändå säker. Landstigningen innebar kanske inte Hitlers fall, men att demokratin kunde återvända till kontinenten. Det möjliggjorde att efter kriget blev Danmark, Norge, benelux-länderna, Frankrike, Italien, halva Tyskland och delar av Österrike fri från kommunistisk diktatur. Ja även Grekland. För det ska alla veteraner som var med hedras idag.

Till 2nd Ranger batallion vid Pointe du Hoc, the big red one vid Omaha, Easy company vid st mere Eglise, Howards soldater vid Pegasusbron och alla andra. Ni är inte bortglömda. All respekt.

En kommentar

  1. Peter Sedin

    Helt riktigt påstående. De allierade som vinnare skrev historien. Sovjetunionen utgjorde en viktig del i bekämpandes av Hitlers välde. Något som dock kommer i glömska är att fler människor dog i Sovjetunionens utrotnings läger än i nazi Tysklands omtalade koncentrationsläger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se