Time care

Väösterbottens kuriren skriver idag om effekter kring planeringsverktyget time care och den oro som finns bland kommunens anställda i handikappomsorgen om hur man kan få ut semester. Idén är att man ska lägga ut sin semester när schemaperioden läggs i förväg och sedan ska detta underlätta planeringen och minska behovet av visstidsanställningar. Detta gör att personalen måste veta ganska långt i förväg när semestern ska tas ut. Undantag finns i detta. Parterna är oeniga i ett ärende och nu pågår central förhandling mellan Kommunal och Umeå kommuns representanter om detta.

Frågor är sällan helt svarta eller vita. Men personligen så tycker jag den här debatten är bedrövlig och skadlig för kommunens möjlighet att rekrytera personal. Vem skulle vilja arbeta och veta att man inte kan ta rätt att ta ut sin semester med kort varsel. I konsekvensens namn borde detta nu inte bara gälla lågavlönade kvinnodominerade yrken utan all personal i kommunen. Skulle frågan vara lika aktuell då?

Att vi dessutom har en publik debatt om att man ska behöva ange särskilda skäl för semester har jag aldrig hört talas om under mina år som fackligt aktiv och jag undrar om det överhuvudtaget är förenligt med lagstiftningen.

Umeå kommun ska ha en god personalpolitik och man måste verkligen fundera på om detta bidrar till det.

6 kommentarer

  1. Anki

    Tack för klara besked. Det måste till en uppryckning bland de som har ledaransvar, denna debatt skapar ett dåligt intryck av yrken i sektorn vård och omsorg hos kommunen. Det finns ett stort rekryteringsbehov i närtid, ingen rusning till utbildningar inom vård och omsorg, hur ska detta lösas? Lyssna på det inspelade samtalet! Horribelt! Räcker det med en socionomexamen för att utöva arbetsgivaransvar?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Jag tror alla gör så gott de kan. VK:s artikel blandar ihop en massa delar. Men det vioktiga är att våra anställda kan känna sig trygga.

      • Anna-lena Wilhelmsson

        Just det vi inte är längre. Folk börjar se sig om efter andra jobb. Det är inte mänskligt det de håller på med.

  2. Anna-lena Wilhelmsson

    Det handlar inte bara om semestern det är bedrövligt men sen är det hur våra chefer använder sig av TC det har blivit ett verktyg för chefer att göra som de vill med personalen. Även om jag lagt mitt schema och planerat in ev semester så är du INTE garanterad att få den ändå. Jag var med i artikeln och det framgår inte att jag sökte 1 dag semester nästan 5 veckor innan jag skulle ha den det var dessutom ett kortpass på 5 timmar jag hade dessutom vik så vi jobbade 3 st genom att vikarien blivit beviljad mitt pass från bemanningen. Min enhetschef sa bara att vi fick göra det bästa av tiden. Sjukt maktutövande ser jag det som.

  3. Ulla

    I vanlig ordning glöms brukarna bort både i blogginlägget, i kommentarerna och i artikeln. Personalen inom omsorgen är där för att göra ett hedervärt jobb – att stödja och hjälpa brukaren. Man kan inte rulla på vikarier hur som helst och faktiskt kan man inte heller lägga semester hur som helst och samtidigt bibehålla kvalitet mot de som kanske har minst makt av alla: Brukarna. Jag har egen erfarenhet av att det blir rörigt med för många vikarier som man inte vet vem det är.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Jag har arbetat inom omsorgen i 11 år och jag ser inte ett motsatsförhållande i det du skriver. Är fullt möjligt att bygga upp en fungerande vikarieverksamhet så att de boende känner sig trygga med dessa. Möjlighet att ta ut semester är viktig för att få må bra och personalen är vår viktigaste resurs för att bygga en bra relation till de boende.
      Sen kan det inte nog understrykas att ska vi ha semesterregler så ska de gälla lika för alla i kommunen oavsett om du är chef eller undersköterska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se