Köra i diket

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har presenterat sin budget för Umeå kommun för de kommande tre åren. Debatten återkommer i kommunfullmäktige. Men det ekonomiska läget är mycket tufft, beroende på ökade volymer och dippen på intäktssidan. Grundproblemet är dock en regering som inte får ned arbetslösheten och vältrar kostnader på kommunerna.

En som dock tidigt osäkrat sin revolver och sågat budgeten är kommunfullmäktigeledamot Anders Sellström(kd) som kallar budgeten ett hån då Umeå tar ut högre skatt än jämförbara kommuner, ”men ändå kör i diket”. Det kan man naturligtvis få tycka men då får man ju också upp och visa på hur man håller sig på banan.

Vi står inför fortsatt stora investeringar. Umeå kommun är i en expansiv fas och har på 10 år byggt långt över 100 nya förskoleavdelningar. Vi har en investeringsbudget på cirka en miljard per år för att framförallt klara att fler behöver barnomsorg och kommunfullmäktigemålet om 15 barn per barngrupp i genomsnitt. Detta ställer ju alla borgerliga partier upp på också. Inga pengar att plocka där alltså för att undvika att köra i diket.

Det kan vara bra som medborgare att veta att det finns två tydliga områden där Umeå skiljer ut sig mot andra kommuner i högre kostnader. Det är satsningar på kultur och fritidssektorn. Bidrag till kulturföreningar, starkt föreningsstöd och adekvata lokaler för att utöva olika typer av idrott kännetecknar vår kommun. Nu avsätts dessutom äntligen får jag säga medlen för att bygga Gymnastikens hus 2015. Det är på tiden.

Umeå är helt beroende av sitt starka föreningsliv för att förebygga sociala problem och skapa ett starkt civilsamhälle. Kraftiga nedskärningar på detta område dyker för eller senare upp på socialnämndens konto. Är det verkligen här besparingarna ska tas då för att ”inte köra i diket?”

Förutom kraftiga nedskärningar där är det svårt att se vad Sellström & co skulle kunna göra så fundamentalt annorlunda i det strama ekonomiska läge som råder. Lägg till detta att hade de borgerliga partierna fått styra så skulle man haft 180 miljoner kronor mindre att röra sig med då man under mandatperioden haft ambitionen att stegvis sänka kommunalskatten.

Med den politiken blir det snarare väldigt små marginaler och mycket prästen lilla kråka som skulle ut och åka över det hela. En slank han hit, en slank han dit, och en slank han ned i diket.

4 kommentarer

  1. Mats

    Att inte vansinnet med kulturhuvudstadsåret nämns visar på en naiv inställning till orsak och verkan inom kommunens ekonomiska förrhavanden.
    Detta prestigeprojekt som kommer att belasta kommunens ekonomi under lång tid framöver. Hade dessa hundratals miljoner lagts på vård, skola och omsorg hade målet på 15 barn nåtts och nivån inom omsorgen kunnat höjas rejält.
    Umeås politikers vilja före väljarnas ligger bakom vansinnet. En folkomröstning om det hade aldrig ställt kulturen före vård, skola och omsorg.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Kulturhuvudstadsåret kommer att utvärderas naturligtvis. De besked vi har hittills är att hotellen upplever mycket stark efterfrågan på hotellnätter och Umeå tar emot mycket konferenser som ger intäkter. Att kulturhuvudstadsåret skulle belasta kommunen under lång tid framöver stämmer inte.

  2. Erik

    180 miljoner mindre för kommunen innebär 180 miljoner mer i skattebetalarnas plånböcker. 180 miljoner som skulle bidra till ökad privat konsumtion som bidrar till lägre arbetslöshet och högre skatteintäkter. Nuvarande LO ordförande kallade detta för egenmakt när han var ung och ordförande för SSU. När Lennart Holmlund försvarande investeringen i Kulturväven är det just på på den tänkta intäktssidan han argumenterar. Väven kommer att betala sig genom ökat antal besökare här i Umeå. Besökare som spenderar sina beskattade pengar på övernattningar med mera. Med samma argument kan successiv sänkning av kommunalskatten genomföras. Ett av mina barn har flyttat till Göteborg och jag nämnde för hen att kommunalskatten är 1,55 kr lägre per hundralapp i Göteborg än i Umeå. En inkomst på 300 tusen kronor betyder 4 650 kr mer i plånboken om man är skriven i Göteborg jämfört med Umeå.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Som jag skriver så skiljer Umeå ut sig på två tydliga områden. Satsningar på kultur och satsningar på föreningsliv och adekvata lokaler ligger vi mycket högre än jämförbara kommuner. Det är en prioritering många partier både från höger till vänster ställer sig bakom. Om man nu hellre föredrar sänkt skatt så måste man kunna tala om vart man ska ta det någonstans. Till och med de borgerliga psrtierna själva i Umeå räknar sina föreslagna skattesänkningar i Umeå som en minuspost på intäktssidan i sina budgetar. Så är det. Plus och minus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se