(s)edelpress?

Gårdagens ekonomidebatt blev precis som arbetsmarknadsdebatten, en skräning tillställning. Formatet är inte bra och deltagarna avbryter varandra och får ibland replik och ibland inte. Påståenden ställs mot varandra utan att de kontrolleras och man kan fråga sig på vilket sätt detta tjänar demokratin?

Magadalena Andersson(s) var en av få som behöll lugnet och redogjorde sakligt för våra satsningar för att få ned arbetslösheten. Mot våra satsningar som är fullt finansierade så ställer regeringen framtida utlöftelser om bostäder och jobb i framtiden. Det är bostäder om 10 år, Norrbotniabanan inte tidigare än 2025 och så vidare.

Att det är så handlar inte om att vi har en sedelpress utan att regeringen väljer att stå kvar vid de ineffektiva satsningar på sänkt restaurangmoms och rabatt på arbetsgivaravgiften för unga. De lånar vidare 87 miljarder till skattesänkningar och nu är pengarna slut. Då blir det mindre pengar till annat. Skattesänkarpolitiken skapar strategiska problem för regeringen.

Inte heller har sämre trygghetssystem gett fler jobb. När det exempelvis gäller socialförsäkringarna så är reträtten i full fart och samtliga allianspartier förutom Moderaterna börjar nu vilja se över dessa. Nivån i arbetslöshetsförsäkringen har inte höjts sedan 2002 och bara ger 80% för inkomster upp till 18700. Anders Borg och Moderaterna är nu det enda partiet i riksdagen som tycker att det är bra att man ska få gå från hus och hem när man blir arbetslös.

Skattesänkningarna har dessutom skapat en stor orättvisa mot pensionärerna som får högre skatt än de som förvärvsarbetar. Detta försöker man nu täta till. Det som 2006 lät ”det ska löna sig att arbeta” är nu en orättvisa och ska täppas till när media belyser frågan. Men som en partivän sa, det är uppenbarligen orättvist att pensionärer har högre skatt. Men varför tycker Anders Borg det är rättfärdigt att en cancersjuk ska betala högre skatt än en löntagare?

Media bör granska politikernas prat hårdare än man gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se