Reinfelt lurar sig kvar

Som många vet så bröt Reinfelt ”gentlemens agreement” efter debatten i söndags om att släppa fram de rödgröna om de blir större än alliansen, för att undvika att SD får inflytande. Detta har kritiserats och många kanske trodde att frågan inte var aktuell när såväl som Fp och C sa att de ska lägga ned sina röster.

Detta är emellertid bara en bluff. Som grundlagen är skriven så väljs den till statsminister enligt grundlagen ”som har minst ledamöter emot sig” inte vem som har flest.

Om jag nu förstått detta rätt så betyder det att s+mp+v måste få över 50%, dvs 175 ledamöter annars sitter Reinfelt kvar. För får dessa partier enbart 174 så har man inte en majoritet emot Reinfelt. Talmannen kommer naturligtvis att tillfråga Reinfelt först av alla om att bilda regering, teoretiskt kan då det hända att om 174 röstar emot, alla andra partier lägger ned säg 174 till och enbart 1 ledamot röstar för Reinfelt så bildar han regering ändå. Och kan sedan regera vidare med SD som i 9 fall av 10 röstar med regeringen.

Det är viktigt att förstå att varje röst på Sverigedemokraterna är en röst på en alliansregering. Fredrik Reinfelt kan sitta kvar och skratta sig hela vägen till Rosenbad om inte de rödgröna får över 50% i valet.

Rösta på Socialdemokraterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.