Slakt av städ!

Just nu diskuterar Umeå kommunfullmäktige budget för 2015-2017. De olika partierna har presenterat sina förslag och debatten pågår.

Moderaterna och de andra borgerliga partierna har föreslagit att man ska spara på städet under för- och grundskolenämnden med 6,6 miljoner kronor genom konkurrensutsättning. Det motsvarar 20% av de cirka 30 miljoner som verksamheten kostar idag.

Detta är en fullständigt orealistisk besparing. Att ta bort en femtedel av resurserna och kräva samma kvalitet är inte möjligt ens om du gör personalens villkor så outhärdligt som är fysiskt möjligt. Vi vet vidare att det inte skiljer särskilt mycket upp eller ned mellan kommunens städservice och de privata städbolagens anbud och dessa privata bolag ska ju dessutom gå med vinst. Det har gått så långt i städbranschens försämrade villkor att det finns exempel på seriösa städföretag inte lägger anbud för att nivåerna är för låga.

Ett beslut om att slakta städet skulle också få allvarliga konsekvenser av flera olika skäl. Först och främst kommer arbetsmiljön för barnen och personalen i skolan att kraftigt försämras. För det andra så skulle denna besparing för skolan i praktiken bara flyttas över till tekniska nämnden då man måste hantera uppsägningar. För det tredje innebär detta att man skulle frångå de miniminivåer för städ som krävs i kommunen för att skydda våra lokaler.

Tekniska nämnden har inga resurser inom städservice att hantera sådana här alexanderhugg. Följden blir att man ska ta igen miljontals kronor på att hantera uppsägningar vilket kommer att gå ut över städnivån i övriga verksamheter.

Detta är ingenting vi står bakom. Socialdemokraterna vill att kommunens städpersonal ska vara stolta över sitt arbete. Man förtjänar trygga anställningar och inte alliansens dumpning av villkor.

3 kommentarer

  1. LenaAndersson

    Alliansen vill väl utnyttja det faktum att städbolag kan anställa städerskor yngre än 26 som inte kostar arbetsgivaravgift för att på så vis ha en chans att få det vinnande lägsta budet! Visst kan man ställa kvalitetskrav men det innebär enbart att den enskilda städerskan tvingas arbeta/stressa fortare för att hinna med allt hon ska göra varje timma eftersom det är städerskan som får betala med stress/utmattning för de besparingar som kan göras på antalet städtimmar! Alliansen bryr sig dock inte om städerskornas vilkor eftersom städbolaget av kostnadskäl ändå tvigas avskeda dem då de passerar 26 års ålder, om det nu är någon som orkar stanna ens så länge i det här yrket med så hög stress men så läg lön och samtidigt den allra lägsta ”statusen” av alla yrken! Vilket skolbarn uppmuntras att bli städerska som vuxen?

  2. Gun Sandström

    Vi är redan konkurrensutsatt sedan många år, det beslutet tog ni och de borgerliga partierna i Kommunfullmäktige 1996. Vi lokalvårdare som var med på den tiden har nog inte glömt det.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det är inte så att politiken tagit beslut om att lägga ut en viss del på entreprenad som detta innebär utan verksamheterna har rätt att upphandla. Jag ifrågasätter starkt om det ger en kommunnytta men så länge modellen finns kvar så ska miniminivåer gälla och vita jobb-modellen tillämpas för att få bort dumpning av villkor och slarv av utförda jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se