En bro för hälsa

Socialdemokraterna i tekniska nämnden skriver idag om bron till Bölesholmarna:

Umeå stad är utspritt över en stor yta. Den stora ytan och dess avstånd skapar problem med mycket onödig biltrafik. Vi vet att centrum är belastat av trängsel och utsläpp på grund av många onödiga bilresor. Vi vet att trängseln och utsläppen är negativt för allas vår hälsa. Vi vet också att vi behöver göra något åt de problemen.

Vi har under denna mandatperiod gjort mycket för att förbättra villkoren och vi vill göra mera för att staden ska vara lättare att leva och förflytta sig i, dessutom få upplevas älvnära. Vi vill öka motivationen att promenera och använda cykel, vi vet att det är lättare att ta cykeln om färdvägen bjuder på en trevlig upplevelse. Kan den trevliga upplevelsen även berika vårt vardagsliv då har vi verkligen gjort något väldigt bra!

Vi Socialdemokrater har därför drivit på för att utveckla femkilometersstaden. Viktigt för oss har varit att öka cykelns attraktivitet för att skapa naturliga mötesplatser och få oss att röra på oss i närområdena. Att bland annat skapa vackra platser som stadsnära parker där folk vill vistas och umgås blir därför viktigt för oss. Det gör vi genom att bygga nya ”cykelmotorvägar” där bilarna får underordna sig cykeln och fotgängarna. För att verkligen vara tydlig med vår politik har vi socialdemokrater sedan många år haft för avsikt att i budgeten prioritera för bygget av en gång och cykelbro och med denna knyta samman de södra stadsdelarna med de västra. Detta förverkligas nu då det i budgeten i augusti slagits fast att en gång och cykelbro mellan Bölesholmarna och Lundåkern skall byggas.

En av anledningarna till att prioritera denna bro är att göra det lättare för boende söder om älven eller väst på stan att lättare välja cykel som pendlings alternativ till eller från arbeten och även för att öka attraktiviteten kring stadens pärla- Umeälven. Genom att lyfta fram strandpromenaden med bästa läge mot vattnet och göra den tillgänglig för alla genom fler alternativa sträckor kommer det bli ännu mer liv och rörelse längs älven med chanser till nya möten mellan människor.

Nu i sommar blev nedre delen av Rådhusparken mot älven klar och den som befinner sig där en vanlig dag får höra många goda vitsord från besökarna. Detta visar på en omtyckt och lyckad park där många Umebor och tillresta får möjlighet att njuta av hur fin, rogivande och tillgänglig Umeälven kan vara. Nu tar vi nästa steg och sätter spaden i jorden för att slutföra den övre delen av Rådhusparken för att knyta samman älven mot stadskärnan. Vi kommer sedan slutföra det strandnära livet i centrala stan på norra sidan älven under nästa år då vi då är färdiga med nya Årstidernas park. Vår förhoppning är att Umeborna ska känna ännu större glädje och ännu större längtan att upptäcka sin stad.

Att vistas och njuta, promenera och flanera, att uppleva och upptäcka är viktigt värden för oss socialdemokrater. Genom att öka möjligheterna för umeborna att röra sig mer fritt i staden till fots eller cykel är vår förhoppning att Umeå skall bli ännu attraktivare och att vi med de satsningarna skall fortsätta utvecklas mot ett hållbarare Umeå.

Marcus Helletun (S) Christina Berhardsson (S) genom s-gruppen Tekniska Nämnden Umeå

 

 

En kommentar

  1. Pingback: Bron till Bölesholmarna vem känner till (s)anningen | Mattias Larsson (c)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se