Arbete åt alla

Det här valet handlar om att skapa jobb. Hade den sittande regeringen lyckats med jobben så hade det gått att motivera den fortsatta försvagningen av välfärdssystemen. Men så har det inte blivit. Arbetslösheten är idag högre än vad den var 2006.

Jag ser gårdagens partiledardebatt i tv4. Skränigt och totalt intetsägande även för mig som politiskt aktiv. Men i allt skränet så kom ihåg att det här handlar om viktiga saker. Och sunt bondförnuft.

Jobbpolitiken i Sverige kan inte enbart vara fastsurrad vid idén om sänkta skatter. Fungerar inte den åtgärden så måste man kunna ompröva. Det är nuvarande regering oförmögen till och samma krav måste man ställa på samtliga partier, inklusive mitt eget.

För socialdemokratin kommer jobben först. Vi har sagt att vår politik ska utvärderas mot om vi har lägst arbetslöshet i EU år 2020. Då handlar det om att skapa ett batteri av åtgärder. Samt att ha ett samhälle som hänger ihop med bra skola, att du får vård i tid, fungerande spelregler på arbetsmarknaden så hela samhället skapar förutsättningar för arbete åt alla. Det handlar om helheter. Exempelvis är det dålig politik att låta de med pengar få göra rut-avdrag för läxhjälp medan behoven är stora för alla barn. Ja men inför mer stöd för alla barn då för dom pengarna istället. I slutändan måste ju alla barn tas tillvara så vi klarar resurserna till välfärden.

Vi satsar nu massivt på 20 000 traineeplatser i välfärden. En utmärkt reform som alliansen också borde plockat upp om inte prestigen och budgethålet varit för stort. Det måste också till en kraftig utbyggnad av utbildningsplatser på komvux och högskola då hundratusentals går arbetslösa medan arbetsgivarna saknar rätt kompetens för att anställa. Vi satsar därför 5 miljarder på nära 65000 fler utbildningsplatser för att korrigera regeringens kraftiga besparingar på framförallt komvux efter regeringstillträdet.

Unga ska inte längre omfattas av det s.k aktivitetsförbudet som gör att man måste söka jobb i tre månader innan insatser. Istället ska insatser sättas in omedelbart. Inom 90 dagar ska alla unga garanteras att ha ett arbete, praktik eller utbilda sig. Inget flum. Och unga utan gymnasiekompetens ska läsa upp den. Finns varken tid eller råd att ha unga utan utbildning och därför ska gymnasiet från 2018 vara obligatorisk skolgång. Körkort är ett krav för många jobb och unga ska ha möjlighet att ta studielån för att få ta körkortet.

Satsningar på infrastruktur är eftersatt och vi kommer att satsa 42 miljarder extra på järnvägen och väg- och järnvägsunderhåll. Öka förädlingen av skogsprodukter för att skapa fler jobb. Slutstationen fas 3 avskaffas och de som befunnit sig där ska utbilda sig eller ha ordentliga jobb. Punkt slut.

På lokal nivå i Umeå kommun kommer vi att ta initiativ till att skapa ett innovations- och omställningsråd som kommer att samla det offentliga, universitet och näringsliv för att diskutera hur Umeå ska utveckla ny teknik och nya produkter. Ungdomsjobb och riktiga sommarjobb är viktiga för att Umeås unga snabbt ska slippa arbetslösheten.

Det finns hur mycket som helst man kan göra om man är beredd att ompröva politik som inte fungerar. Halverad arbetsgivaravgift för unga och sänkt resturangmoms är otroligt dyra reformer som inte gett många jobb. Ja men bli inte dogmatisk då, utan dra tillbaka misslyckade reformer och satsa på det som fungerar.

En kommentar

  1. Bergis

    Glöm inte bort jämviktsarbetslösheten. Den måste ligga på 7-8 procent. Annars kan vi inte hålla inflationsmålet som vi lovat EU.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se