Reinfeldts eftermäle

Valnatt. Fredrik Reinfeldt meddelar att han lämnar som partiordförande för Moderaterna. Många är förvånade på socialdemokraternas valvaka i Umeå, men det är väntat tänker jag för mig själv. Han är trött. Det sliter att sitta åtta år som statsminister och det syns i ögonen. Det syntes i replikskiftet med Jonas Sjöstedt i debatten och det syns nu.

 

Oavsett hur framtiden blir i Sveriges riksdag så är en sak säker. De ”nya” moderaterna är detroniserade och de sista grundarna i Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lämnar. De lämnar som alla borgerliga regeringar gör, med en springnota till svenska folket. Vi har högre arbetslöshet än när de tillträdde, staten lånar till skattesänkningar och bakom kulissen lever många människor på marginalen utförsäkrade från värmen.

De nya moderaterna var ett framgångskoncept som bytte ut innehåll mot yta. Det är sant som de själva säger att de omprövade sin politik, men man ändrar inte ideologi så lätt och slutstationen var alltid sänkta skatter och mindre offentlig sektor. Det var bara vägen och orden som ändrades och nu vet vi hur det slutade.

Fredrik Reinfeldt går till historien som en av de främsta företrädarna för sitt parti. Han lyckades ena en splittrad borgerlighet, vinna regeringsmakten och bli omvald. Reinfeldt förändrade det politiska landskapet men föll själv offer. Därmed är cirkeln sluten till Göran Persson den där valnatten 2006 då den socialdemorkatiske statsministern meddelade sin avgång.

Nu tävlar trogna moderater i att ställa sig i hyllningsköer och skriva historien. Man talar om den store statsmannen Fredrik Reinfeldt. Det är inte sant. En riktig statsman lämnar inte stora delar av befolkningen i misär och förnedring. En riktig statsman tar ansvar för hela folket och inte bara de välbesuttna. Fredrik Reinfeldt bör bli hågkommen som det var. En av Moderaternas främsta ledare men inte en av våra stora statsmän. En man som lämnade efter sig ett splittrat Sverige där främlingsfientliga krafter fick grogrund och samhällskittet urholkades. Det är resultatet efter 8 år med Reinfeldt.

3 kommentarer

  1. Micke

    Sluta skyll i från er nu. Ni har ända sedan förra valet haft som strategi att splittra ett väldigt enat Sverige. Ett Sverige som såg er som förlegade. Som svaga och en del av historien. Ni har lyckats. Ni har splittrat Sverige. Nu saknar ni styrkan att binda det samman. Ni ville stoppa borgarna. Men är inte redo att leda. Ni saknar plan. Väx upp ni är som tonåringar som tjatar om ansvar och sedan gnäller när det måste tas.

  2. Erik

    Det jag bland annat tycker är intressant är den mångfald inom politiken som Alliansen skapade. Att kunna sänka den socialdemokratiska hegemonin och visa på alternativen som finns. Jag gillar mångfald. Både inom välfärdssektorn. Men även inom politiken. Jag vill inte ha något eller några statsbärande partier. Och moderaterna lyckades appellera till ”högersossarna” det vill säga att sänka skattetrycket, eller hur Andreas? För ni gick väl inte till val på att återställa ett endaste av de fem jobbskatteavdragen? Det tordes ni inte. För ska man ha ett bättre Sverige för alla kan man inte göra återställare av skattesystemet.

    • Anders

      Politisk mångfald? Du menar att SD gått från någon procent till att va tredje störst, under Moderaternas 8 år vid makten?
      Det är tack vare alliansens förda politik som vi nu har ett stort rasistiskt parti i vår riksdag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se