Double standards

Miinns du valet 2006? Göran Persson fick utstå spott och spe för att han var gammal och trött. Trots att han året innan hade de högsta förtroendesiffrorna sedan Erlanders dagar lyckades Reinfeldts stab sätta bilden av Persson att han var slut. Och media följde lydigt med borgerligheten.

Minns du valet 2010? Mona Sahlin fick utstå spott och spe för att hon saknade erfarenhet av att leda en regering. Trots att hon suttit i regering sedan 90-talet lyckades Reinfeldts stab sätta en bild av Sahlin som osäker ledare. Och media följde lydigt med borgerligheten.

Minns du valet 2014? Stefan Löfven fick utstå spott och spe för att han saknade politisk erfarenhet. Trots att han suttit i Socialdemokraternas verkställande utskott lyckades Reinfeldts stab nästan sätta också den bilden. En viss moderat gruppledare, Kinberg Batra, kallade Löfven för oerfaren. Och media följde lydigt med vad alliansen ville säga.

Nu stundar ett nytt val. Moderaterna har lanserat Anna Kinberg Batra som ny partiordförande. Hon är mer oerfaren än Löfven. Mindre regeringserfarenhet än Sahlin. Långt ifrån Perssons gärning och förtroendesiffror. Tror du nu att diskussionen om Kinberg Batra kommer att handla om att hon är oerfaren? Inte en chans.

Media i det här landet är så vinklad och så gynnande av borgerligheten att det kommer aldrig att hända. Det är dubbla måttstockar som används och det är helt förkastligt ur demokratisk synpunkt. Kan man annat än skämmas över den bananrepublik Sverige är ifråga om medias skeva bevakning av de politiska alternativen. Det är så generande uselt att det enda som kan fälla Kinberg Batra från att gå från oerfaren till statsministerkandidat är att hon är kvinna.

Då brukar andra mer förtryckande mekanismer i samhället sättas in men annars så är det bara att köra på. I det här landet tillämpas nämligen double standards i nyhetsbevakningen.

 

5 kommentarer

  1. Micke

    Nu ska vi inte glömma att Reinfeldt fick ut stå en hel del spot och spe som du kallar det denna valrörelse för att ha sett trött ut och många kallade honom slut. AKB och Mona Sahlin har relativt lika erfarenhet bör de tar över. Men nog kan väll inte ens ni i s neka till att Löfvens brist i erfarenhet från riksdagen haft stor betydelse för hur den här hösten blivit?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Moderaterna hade inte med sig media i den här valrörelsen men det hade inte (s) heller. Moderaterna var otroligt gynnade 2006 och 2010 men (s) har aldrig gynnats. Medias bevakning av politik är ett skämt. Varför går man aldrig tillbaka och granskar vad politiker sa bara månaden innan? Du kan säga vad som helst och komma undan med det. Socialdemokraterna skulle tjäna på att media granskade politik men det sker allt för sällan.

  2. Olle

    Jag röstade på S för det de lovade före valet ,men vad hände efter ”segern”, inte vad de lovade i alla fall. Det ena löftet efter det andra skulle aldrig infrias.
    Bra att man får rösta igen, så nu är det M nästa gång.
    Så jag tror det är bäst för S att inte media granskar vad ni lovade före valet

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Du får se till att vara mer konkret för att kunna bemöta vad du skriver, Vilka löften har inte infriats? Kom sen också ihåg att politiken är över mandatperiodens längd. Allt sker inte dag 1.

  3. Johan Svensson

    Andreas Lundgren: Du påstår att Sveriges medier ensidigt gynnar högerpolitiken. Hur förklarar du i så fall att medieprofessor Kent Asp tycks anse att det är vänster- och inte högervridningen inom journalistkåren som ett demokratiproblem!

    Från ”SVT: Så röstar våra journalister” (Dagens PS – Sveriges Nyheter, 2012-04-29 kl. 21:00):

    ”På Sveriges Radio och Sveriges Television är 54 respektive 52 procent av alla journalister miljöpartister. Inom public service sympatiserar mer än åtta av tio med de rödgröna partierna (S, V och MP) medan motsvarande andel i storstädernas morgontidningar är sex av tio.”

    http://www.dagensps.se/artiklar/sn/2012/04/29/280745/index.xml

    Och till sist: Varför använder du onödig engelska i både rubriken och i texten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se