Besked med fadd eftersmak

Det blir inget nyval i mars. Regeringen och de borgerliga partierna har kommit överens i något som man kallar ”decemberöverenskommelsen” som gäller till 2022. Det är mycket bra på kort sikt att Sverige kan regeras. Det är också bra att man får ett stopp på utbrytningar ur budgeten som de rödgröna höll på med ifjol mot alliansens budget kring brytpunkten för statlig inkomstskatt.

Men baksidan av detta är att blockpolitiken nu blir normalläge. Vi har fyra borgerliga partier i en klump, de två regeringspartierna, ett vänsterparti och ett nyfascistiskt parti. Dessa ”block” ska nu få fritt utrymme att cementeras hårdare samtidigt som motståndaren kan regera i minoritet. Därför är det bra att denna överenskommelse har ett stoppdatum.

Blockpolitiken är nämligen från början till slut ett riktigt korkat påfund som fick en nytändning när de borgerliga partierna lanserade begreppet alliansen. Det har varit en koncept som fördummat Sverige och gjort politiken sämre i en tid då vi behöver vara allt mer på tårna. Sverige har blivit fattigare när politikerna tjänar på att vara dogmatiska istället för att underhålla vanan att kompromissa och ta ansvar.

 

(texten uppdaterad)

En kommentar

  1. Lennart Holmlund

    Jag måste göra dig besviken för den har varit cementerad för länge sedan. Ur demokratisk synvinkel måste de slå ihop sina partier då de hela tiden och nästan överallt går till val som alliansen. Däremot styr s i Sundsvall tillsammans med C trots att alliansen moder den extrema högerpartisten kommer från länet Bästernorrland. Där i landstinget är förtroendet för politiken borta på grund av alliansen och moderaterna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se