70 år sedan Auschwitz

”I will tell your story and keep you alive”

I dag är det 70 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades. Röda armén nådde fram till ett läger som i januari 1945 demolerats av de flyende tyskarna. Men kvar fanns sprängda gaskamrar och ett antal utmärglade fångar som berättade hårresande historier. Resterande fångar hade antingen mördats eller skickats på dödsmarscher tillbaka till Tyskland.

Jag har besökt Auschwitz-Birkenau två gånger. Jag har mött överlevande från lägret och deras historia är det min skyldighet att berätta och hålla i minnet för resten av mitt liv.

Kazimierz Smolen(1920-2012) satt fem år i Auschwitz huvudläger. Fångnummer 1327. Han var där och tvingades bygga upp Birkenau, han var med om många av de händelser som vi kan läsa om i historieböckerna. Smolen var polsk motståndsman som kom till lägret 1940 och lyckades överleva kriget. Efteråt var han en av de drivande att bygga upp det museum som finns på platsen idag.

Smolen sa till mig när vi möttes 2005, att Auschwitz idag inte är någon minnesplats. Det skulle i såfall vara en minnesplats över nazisterna. Istället är det ett museum som visar upp det industriella massmordet för hela världen. Det är viktigt att komma ihåg.

Idag minns vi offren och vi lovar varandra att använda all vår kraft för att stoppa rasistiska krafter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se