Satsning på barn och unga

Pressmeddelande 2015-02-09

Socialdemokraterna föreslår nu en satsning på extra resurser till handläggarna för Individ- och familjeomsorgen. Socialdemokraterna vill tillskapa resurser till särskilda handledartjänster till personalen som arbetar med barnutredningar. Bakgrunden är Individ- och familjeomsorgens svårighet att klara handläggningstiderna på högst 120 dagar för en barnutredning. Under sommaren 2014 räknades att 31% av utredningarna inte färdigställdes i tid. Den siffran är nu nere på 18% då 66 av 358 utredningar överskridit 120 dagar. Men det finns inget utrymme alls för försenade utredningar anser Socialdemokraterna.

-        Det är helt oacceptabelt att barn som far illa inte får sina behov utredda i tid. Vi har därför krävt att förvaltningen helt enkelt får ta fram extra personella resurser för att stötta handläggarna säger Andreas Lundgren(s), Individ- och familjenämnden.

Bakgrunden till svårigheterna är en kraftig ökning av antalet anmälningar. Under 2014 ökade antalet anmälningar om barn som far illa till 1928 stycken, en ökning med över 30% på ett år. Utvecklingen med att utredningar inte hinns avslutas i tid ser likadan ut över landet men i Umeå är Socialdemokraterna beslutsamma att få stopp på detta.

-        Personalen arbetar under väldigt hög press. Det leder till att många väljer att söka sig från att arbeta med barnutredningar. In kommer nyexaminerade socionomer och kastas rakt in i de svåraste ärendena som rör barn som far illa. Vi kommer inte tillåta detta fortsätta utan agera, kommenterar Andreas Lundgren(s), ordförande i Individ- och familjenämnden.

På Individ- och familjenämndens arbetsutskott under onsdagen kommer ärendet upp. Totalt föreslås resurser till två handledartjänster omprioriteras till IFO Barn & Unga och Socialdemokraterna utgår från att förslaget kommer att gå igenom.

-        Detta borde vara ett förslag som samtliga partier kan ställa upp på. Vi räknar med fullt stöd i nämnden för denna omprioritering avslutar Andreas Lundgren(s).

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

3 kommentarer

 1. Harry

  Hej Andreas.
  Jättebra början på att möta behoven tidigt. Men jag blir lite osäker vad du menar. Dels skriver du i början av texten att ”förvaltningen– får ta fram extra personella resurser”. Men lägre fram skriver du
  ”Totalt föreslås resurser till två handledartjänster omprioriteras till IFO barn&unga”
  Är det nya pengar eller är det nån annan del av IFO som tappar två tjänster?? Harry

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Hej Harry, nej de tas från centralt på nämnden och inte vuxensidan. Jag tror man måste ta ett steg i taget.

 2. Harry Gustafsson

  Hej Andreas.
  Jättebra med satsning på barn&unga. En bra början på utvecklingen.
  Men när jag läser ditt pressmeddelande undrar jag vad som menas. Dels skriver du ”Vi har krävt att förvaltningen helt enkelt får ta fram extra personella resurser för att stötta….” Dels skriver du längre fram ”Totalt föreslås resurser till två handledartjänster omprioriteras till barn & unga”. Blir osäker vad som menas när det står OMPRIORITERAS. Från vad? IFO kan inte spara på annat håll heller… eller .. tycker ni det.?? Harry

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.