Gjut en platta för arbetsmiljö

Arbetsmiljön i Umeå kommun ser idag väldigt olika ut beroende på vilken arbetsplats du har. Det finns yrken och arbetsplatser som har en väldigt tung och slitsam arbetsmiljö medan andra yrken har det betydligt bättre. Det är naturligtvis inte bra att förutsättningarna ser så olika ut och att arbetsplatsen för vissa är en friskhetsfaktor och för andra en risk för ohälsa.

Alla medarbetare i Umeå kommun har rätt att ha en god arbetsmiljö – det säger även lagen och hur åstadkommer vi det? Traditionellt har vi i kommunen jobbat med riktade insatser och krävt av varje nämnd att prioritera arbetsmiljön på arbetsplatser som har problem. Men den ekvationen har aldrig tagit hänsyn till nämndernas olika ekonomiska förutsättningar och fungerat dåligt. Det är väldigt svårt för exempelvis äldrenämnden att stärka upp arbetsmiljön för hemtjänsten då man saknar resurserna för det.

Jag skulle vilja att Umeå kommun la fast en platta för vad som ingår i en god arbetsmiljö. Det måste till en likvärdighet bland kommunens anställda i förutsättningar och det kan inte krävas av nämnderna utan redan i kommunens budgetarbete måste gjutas en platta för arbetsmiljö. I tjänstemannaunderlagen till budgetberedningen bör finnas ett fördelningsförslag som fastslår en fördelning av resurser så att alla har samma arbetsmiljö, precis som görs kring löner och lönereserv, så att den politiska värderingen av budgeten handlar om verksamhetens övriga kvalitet, utan att medarbetares arbetsmiljö läggs i potten.

Man kan jämföra hur kommunen kommit långt i att systematisera lönearbetet. Där är reglerat mellan vilka spann olika löner ska ligga och man vidtar åtgärder när snedsitsar uppkommer. Något liknande finns inte kring arbetsmiljö och politiken skulle ta banbrytande steg inte minst mot villkoren i kvinnodominerade yrken om angreppssättet blev mer systematiskt redan i budgetarbetet.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

En kommentar

  1. Gandalfdenvite

    Hur vore det ifall de heltidsarbetande hos Umeå kommuns Viva resurs, Returbutiken…, fick LÖN och kollektivavtalsenliga villkor? Att städa äldreboendens rum och ”enklare” bygjobb och… är riktiga jobb som bör utföras av anställda med avtalsenliga villkor såsom LÖN…!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.