Strunta i barn kostar

För första gången finns det nu nya forskningsresultat som visar den konkreta kostnaden för vad som händer när samhället fallerar i att satsa på barn och ungdomars hälsa. Tidigare har beräkningar och uppskattningar använts för att beskriva kostnader men i studien ”Barnavårdskarriärer…”(Nygren et al 2015) från Umeå universitet används verkliga fallbeskrivningar av unga på glid för att få reda på verklig kostnad. Urvalet är 20 unga som forskarna följt och studerat via omfattande dokumentation hur samhällets insatser sett ut, när risktecken visats upp och när någon reagerat.

Man konstaterar att det finns en tendens att riskfaktorer dyker upp tidigt men att samhällets insatser till barn dröjer. Det ställer frågan om resurserna använts på rätt sätt och om barn i Sverige idag verkligen får det stöd man har rätt till tidigt för att slippa hamna i ohälsa i sitt framtida liv. Forskarna kan se att kostnaderna för varje enskild varierar från i fall till fall från ett par hundratusen upp till mångmiljonbelopp. Placeringar kostar men mycket resurser läggs också på utredningar och möten. Att göra fel kostar enorma pengar.

Vi är skyldiga att se till att barnen får hjälp i tid och att insatser sätts in så fort vi märker att något är fel. Det ska inte vara en väntan och inte heller ska fel hjälp ges. I Umeå kommun pågår just nu ett arbete där socialtjänsten tar ”armkrok” med skolan och möter den unge gemensamt med en bred arsenal av kompetens och åtgärder för att undvika att saker hamnar fel och öka samordningen. Det är rätt utveckling och kommunens personal gör ett strålande jobb i att vi ska bli bättre.

Men socialtjänst och skola behöver också smörjmedel för sitt utvecklingsarbete. Jag tycker det är dags att börja diskutera en återskapad form av social investeringsfond. En fond där skola och socialtjänst kan söka pengar åt för att utveckla nya typer arbetssätt med tidiga insatser som det annars inte finns ekonomiskt utrymme till. Den kan börja i blygsam skala på ett par miljoner som ligger fast varje år, säg 5 mkr(inte 120 mkr som den fond som tillsattes 2010) med tydliga direktiv och uppföljningskrav. På så sätt kan vi snabbare bli ännu bättre på att möta barn och ungdomar, minska mänskligt lidande och tjäna stora summor till kommunen.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.