Ett perverterat system

Just nu pågår debatten om personlig assistans i lokalmedia. Bakgrunden är att kommunen inte ges förutsättningar att utföra personlig assistans som är en rättighet enligt LSS, Lagen om särskilt stöd till vissa funktionshindrade.

Personlig assistans som det är organiserat idag är enligt min uppfattning ett fullständigt perverterat system. Försäkringskassan ansvarar för finansieringen av personer med behov av över 20 timmar i veckan medan kommunen ansvarar för personer med mindre behov än 20 timmar/vecka. Redan där är systemet dysfunktionellt med två huvudmän istället för ett. Försäkringskassans sätt att dessutom räkna ut människors behov är under all kritik. Man räknar ut behov i minuter vilket är en helt oacceptabel syn att se den ”hela människan” och något som funktionshinderrörelsen ofta påpekat.

Följden är att kommunen och privata utförare inte får full ersättning för personalkostnader. Dessutom kan man påpeka att uppräkningen från försäkringskassan ligger på 1,8% medan löneökningarna legat långt över 2%. Umeå kommun har satsat på sin personliga assistans som bedrivs i egen regi. En stor utbildningsinsats pågår och personalen har fått del av låglönesatsningen som andra grupper inom omsorgen vilket ökat kostnaderna för kommunen.

Umeå kommun har kraftigt ökade kostnader för sin personlig assistans. Anpassning till ersättningen från försäkringskassan pågår därför i flera arbetslag just nu vilket vi ser när kritiken kommer mot att jourtiden ökar från 8 till 12 timmar. Det är tufft för personalen och jag förstår upprördheten. Men som jag skrev så är detta en direkt följd av den myndighetsutövning och beslut som försäkringskassan tagit kring den enskildes behov. Det handlar inte om ändrade avtal. Dessutom är detta inte de enda åtgärderna utan som nu vidtas utan en neddragning sker av administrationen och ansökan sker av förhöjd ersättning,

Min ambition som socialdemokrat är att kommunens personliga assistans ska behållas i egen regi. Där är vi oeniga i nämnden och de borgerliga partierna vill utreda en konkurrensutsättning. Det är inte aktuellt för oss utan enskilda som specifikt valt kommunen som utförare och den personal som arbetar åt kommunen ska känna sig trygga. Det är det vi tänker se till men det kräver också att åtgärder vidtas för att undvika stora underskott.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

2 kommentarer

  1. Lennart Holmlund

    nog kommer du ihåg att jag inte tycker staten beter sig på ett bra sätt då de hela tiden lastar över kostnader. När det gäller personliga assistenter borde det föras över till staten .

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Ja det är helt åt skogen som det är idag, SKL räknar med att över en miljard förts över på kommunerna från staten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se