Reformer på väg

I helgen talade jag och Janet Ågren(s) i Broparken under temat socialpolitik. Vi beskrev för de som kommit dit för att lyssna, den socialdemokratiska politiken och de utmaningar som Individ- och familjenämnden samt Äldrenämnden står inför. Förhoppningsvis uppskattades dialogen även av de som kom dit.

Socialtjänsterna runt om i Sverige är sedan länge satt under press och vi behöver vara många som höjer våra röster och står upp för en värdig socialpolitik. Under åren av alliansstyre har nedrustningen av socialtjänsten eskalerat och välfärden tagit steg mot att bli frågan om fattigvård. Den utvecklingen måste brytas. Regeringen har därför i vårbudgetens budgetutrymme på 8 miljarder aviserat ett antal satsningar som innebär en ambition att återupprätta socialpolitiken:

* Det handlar först och främst om en stor satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen för 1 miljard redan 2015, som under 2016 växlas upp till 2 miljarder.

* A-kassan höjs från 680 kronor/dag till 910 kronor/dag under de första 100 dagarna. Detta kommer att innebära minskat tryck på socialtjänsten när a-kassan återtar rollen som den försäkring den ska vara.

* Höjt underhållsstöd med 300 kronor/månad från september 2015

* Satsning på kvinnojourer runt om i landet

Till höstbudgeten för 2016 är också aviserat satsningar på gratis läkemedel för barn, särskilt glasögon bidrag för unga och ett borttagande av den skamliga bortre parentesen i sjukförsäkringen. Vänsterpartiets utspel igår om att man tänker att prioritera barn- och ungas psykiska ohälsa i de kommande budgetförhandlingarna är också det ett välkommet besked. Välfärden i Sveriges kommuner behöver mer resurser efter åtta förlorade år av alliansens skattesänkarpolitik.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

4 kommentarer

  1. Liberalen

    Inte så mycket som ett ord om hur dessa skatteintäkter ska genereras. Tror s att välstånd skapas på Försäkringskassan?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Alla reformer är naturligtvis fullt ut finansierade vilket framgår av vårpropositionen. Med din logik skulle aldrig ett parti kunna satsa på välfärden vilket naturligtvis man kan om man håller rätt på hur stor penningpåsen är.

  2. Erik Johansson

    Andrea
    Jag uppskattar din blogg, även om jag inte alltid har samma åsikt. Fortsatt att på ett enkelt och bra sätt tala om vad du (ditt parti) gör och varför du gör det. När man läser din blogg inser man att politik är mucket och långt arbete och man måste vara tålmodig. BARA JOBBAT och BRA BLOGG
    Erik Johansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se