Du skall icke (h)ava begär

Igår presenterade Socialdemokraterna i Umeå och Kommunal ett reformpaket för ökad anställningstrygghet i Umeå kommun.En av reformerna vi föreslår är att Umeå kommun genom lokalt kollektivavtal ska styra upp användningen av anställningsformen allmän visstidsanställning(AVA).

Jag har flera gånger tidigare beskrivit problemen med den här anställningsformen som alliansregeringen införde 2007, läs här och här. Problemen är flera; dels att LAS-potten inte räknas ihop med vikariat vilket leder till längre tid innan en anställd kvalificerat sig för en tillsvidareanställning, samt hur AVA tillämpas. Kommunal har som en följd av detta centralt fått avstå löneutrymme för att försöka begränsa hur länge man kan stapla AVA-anställningar, provanställningar och vikariat på varandra. Problemen kvarstår dock hur tillämpningen ska ske ute i kommuner och landsting. Det är här vi nu agerar.

Allmän visstidsanställning är den enda tillfälliga anställningsformen som arbetsgivaren inte behöver motivera. Detta utmanar därmed hela tanken med att tillsvidareanställning ska vara den normerande anställningsformen på svensk arbetsmarknad. Införandet av AVA var en medveten borgerlig politik för att skapa en låglönemarknad med otrygga anställningar. Vi måste därför såväl nationellt som lokalt agera för att tillsvidareanställning även fortsättningsvis är normen på arbetsmarknaden i enlighet med §4 i lagen om anställningsskydd(LAS).

Vi har nu gett personalfunktionen ett tydligt direktiv att sätta sig med de fackliga organisationerna och komma överens om när ska AVA kunna tillämpas. Parterna ska diskutera ihop sig om tillämpningen och därefter via lokalt kollektivavtal reglera användandet. Detta kommer betyda mycket för anställda i Umeå kommun. Inte minst inom omsorgen där AVA ibland blandas med vikariat och därmed leder till längre tid innan man får fast tjänst.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se