Svar om ensamkommande

Just nu finns det många frågor kring hur mottagandet ser ut i Umeå kring ensamkommande flyktingbarn. Umeå kommun såväl som andra kommuner har en skyldighet att kunna ta emot barn på flykt. När nu flyktingströmmarna ökar så anvisar Migrationsverket fler barn till Umeå vilket ställer stora krav på kommunen att tillhandahålla boende och ett bra mottagande. Jag tänkte därför ge svar på ett antal frågor:

Vad har kommunen för beredskap?

Kommunen har sedan 1 januari 2015 ett avtal med migrationsverket om hur många platser vi ska tillhandahålla för ungdomar som är asylsökande eller beviljats permanent uppehållstillstånd(PUT). Det handlar om 47 asylplatser för ungdomar i 15-17 år samt 68 PUT-platser. För detta finns en planering med HVB-hem(hem för vård- och boende) i egen regi samt lägenheter. Umeå kommun har också sedan tidigare tecknat avtal med ett antal privata utförare om platser vid kapacitetsbrist som vi kan nyttja. Ett sådant exempel är KFUM som har avtal med kommunen att ställa upp med platser när kommunens egna inte räcker till.

När antalet barn som kommer nu ökar mer än avtalet så anvisar Migrationsverket dessa enligt ett fördelningstal till kommunerna. Detta går inte att överklaga eller säga nej till och det kan då även komma yngre barn än avtalet. Tillkommer gör också barn som ska vidare till Migrationsverket för registrering och därefter anvisas till en kommun(sk transit-barn). Dessa barn har vi ett ansvar för att i 48 timmar kunna ge husrum och mat till. Denna grupp har snabbt blivit mycket större.

Umeå har sedan tidigare en modell för mottagande som fungerar väldigt väl. Den bygger på en tydlig boendekedja där ungdomen ges färdighetsträning i olika steg för att bli mer självständig. Först placeras man i ett av våra asylboenden, för att därefter flyttas över till ett boende för de ungdomar med permanent uppehållstillstånd och därefter ut i egen lägenhet. Att klara mottagandet av ensamkommande flyktingbarn handlar inte bara om kapacitet utan även om att ha en hög kvalitet i stödet så barnen får ett bra liv som vuxna.

Hur kan jag hjälpa till?

Enheten för ensamkommande barn inom socialtjänsten meddelar att behövs fler familjehem. Det gäller både familjehem för en längre tid och jourfamiljehem för en kortare tid. Om du kan tänka dig att ta emot ett barn eller ungdom så kontakta Familjehemscentrum för Umeåregionen på 090-16 10 00(vxl).

Det behövs också fler som kan ta på sig god man-uppdrag till de barn och ungdomar som kommer hit. Barnen kommer utan föräldrar och vårdnadshavare och har rätt till en god man som kan bevaka deras intressen och vårda deras angelägenheter. För att bli god man så behöver du lämna in din ansökan till överförmyndarnämnden.

Vad gör kommunen nu?

Kommunen arbetar för att få fram fler boendelösningar så att vi hela tiden kan ligga i paritet med eller lite före antalet barn som kommer. Vi är i färd med att starta igång ett nytt HVB-hem och söker kontinuerligt fler alternativ. Politiskt försöker vi ser över vad som kan göras för att vår egen handläggning i kommunen ska gå så snabbt som möjligt. Det handlar också om att utveckla en standard för vad som behövs och inte behövs i våra HVB-hem för att snabba på ytterligare. Vi behöver också ha beredskap inför de av regeringen aviserade lagändringarna under 2016 som innebär att stödboenden kan komma att ersätta dyra HVB-lösningar. Senare i höst kommer Migrationsverket med fastställda siffror på hur stort Umeås mottagande beräknas bli under 2016.

Kommer Umeå att klara detta?

Ja, vi kommer att klara detta. Du är viktig och vi välkomnar om du kan tänka dig bli familjehem eller god man.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se