Satsningar på barn- och ungdomsvården

Regeringen har aviserat att man mellan 2016 och 2019 kommer att avsätta 250 miljoner kronor årligen till en satsning på den sociala barn- och ungdomsvården. Det är mycket välkommet att vi nu får direkt riktade satsningar även mot kommunernas individ- och familjeomsorg. Medlen riktas mot yrkesintroduktion för socialsekreterare, vidareutbildning och kompetenshöjande insatser.

Socialsekreterare inom den sociala barn- och ungdomsvården har ofta en väldigt utmanande arbetssituation som ställer höga krav på den enskilde. Regeringens satsning är en början men det krävs naturligtvis mer. Parallellt med detta pågår därför nu en stor översyn av den sociala barn- och ungdomsvården där regeringen utsett en nationell samordnare som nu är ute och besöker 52 av landets kommuner, bla Umeå. Tanken är att detta ska ligga till grund för fler åtgärder framöver från statlig håll.

Individ- och familjenämnden i Umeå kommun har genomfört en rad långsiktiga satsningar inom den sociala barn- och ungdomsvården under sina tio månader som nämnden har funnits. Vi har bland annat infört specialistsocionomtjänster och höjt lönerna för socialsekreterare i myndighetsutövningen. Fler satsningar på anställningstrygghet för kommunens anställda är att vänta. Men det behövs resurser och regeringens ambition är viktig för att hjälpa landets socialtjänster.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se