Nej till krisboende och fattigvård

Jag noterar att Centerpartiet och Vänsterpartiet gör ett gemensamt utspel om ett krisboende för hemlösa i Umeå kommun. Partierna är öppna med att detta är ett sätt att lösa dödläget i frågan kring uppställningsplats för EU-migranterna och därmed runda kommunledningens beslut om hur de frågorna ska hanteras. Problemet är bara att man genom sitt agerande nu fått flertalet partier emot sig och polariserat frågan ännu mer.

Den lösning man föreslår är alltså ett gemensamt krisboende(härbärge men man kallar det något mindre kontroversiellt) där alla ska kunna få en tillfällig sovplats. Man skriver att det ska vara öppet för alla, EU-medborgare men även påverkade personer, barn med flera. Socialdemokraterna tar kraftigt avstånd från den här lösningen. Vi kommer inte acceptera lösningar där olika grupper blandas på detta sätt. Den socialpolitiska utgångspunkt som ligger till grund för förslaget har ingenting att göra med hur vi vill bygga framtidens socialtjänst i Umeå. Denna form av storskalig fattigomsorg som Vänsterpartiet och Centerpartiet uppenbarligen står för betackar vi oss för. För man ska vara mycket naiv om man inte ser att detta kommer leda till att åtminstone för barn till EU-medborgare ska vistas i missbruksmiljöer. Och det inte bara vid en kris utan under mer permanent tid.

Den lösning som krävs är fler bostäder till socialpolitiska ändamål. Detta har sagts länge men det är där kärnfrågan ligger och detta är en av socialtjänstens absolut största utmaningar. Lösningen Umeå valt med övergångskontrakt har tjänat kommunen väl och till det behövs tillräckligt med jourplatser. Men det är något helt annat än motionärerna föreslår.

Det allvarliga med det här förslaget är att man tvingar kommunfullmäktige att avslå en motion som kommer påverka Individ- och familjenämnden att i ett senare skede agera inom ramen för den handlingsplan mot hemlöshet som antagits kring lågtröskelboende.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

7 kommentarer

  1. kloka gubben

    Jag håller med dig till 100 % men det här visar också att centern är inte att lita på. Att V agerar utanför vad som gäller lagar är inget nytt

  2. 2018 röstar jag S

    Vänstern i Umeå med Ulrika Edman i spetsen har gjort bort sig totalt. Så dåligt omdöme och fullständig kunskap V och C! Det är helt klart för min del att jag aldrig kommer att rösta på V i fortsättningen. Det är synd för jag gillar ju deras partiledare Jonas Sjöstedt. Många Umebor är utan bostad men kortvariga krisboenden behövs ju inte så att personerna ska flytta runt mellan olika varje natt och leva ett otryggt liv, det blir absolut ingen frisk av. Det som verkligen behövs är bostäder för långsiktigt boende så de kan påbörja sitt tillfrisknande och få ordning på sina liv annars fortsätter ju ohälsan. Det är absolut nödvändigt. De tiggande romernas boende är ju inte Umeå kommuninvånarnas ekonomiska ansvar utan deras hemländers och de själva förstås. Inga barn ska vara här alls enligt min mening, då det missar skola och utbildning i hemlandet. För utbildning till ett yrke är ju otroligt viktigt så de inte blir tiggare också. Dessutom är det oerhört osunt för barnen att leva i tiggeri och ta efter sina föräldrar.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Jag tror personligen att kommunen måste ha en beredskap inför vintern när det gäller EU-medborgarnas situation. Men det allvarliga med det här förslaget är att grupper ska blandas och det har aldrig fungerat.

      • 2918 röstar jag S

        De tiggande romerna är här som turister. Ska alltså klara sig ekonomiskt själva och ska inte belasta vårt välfärdssystem, enligt EU bestämmelser. Det här måste vi ju hålla på anser jag och jag tror att Sverige måste bli mycket tydligare med detta. Antalet tiggande romer stiger väl med (minst) ca.1000 personer eller så varje år så det blir en omöjlig ekvation att hantera. Åsa Regnér (S), jämnställhetsministern anser att det är mycket bättre att skicka pengar till svenska hjälporganisationer i Rumänien. De vet vad romerna mest behöver och de ser till att barnen får gå i skolan. Samma sak säger Walfridsson (regeringens utredare i tiggarfrågan). Jag håller helt med i detta.

      • Mange

        Vad ska den beredskapsplanen vara ? för mig hade det vart att skicka hem dom för ett år sen när dom vart här i tre månader.
        Varför ska vi hela tiden dalta … ta tjuren vid hornen o skicka hem dom som inte har rätt att vara här. Vist ni kommer att möta motstånd av V men herregud vem bryr sig om va dom har o säga ?? så länge som Ulrika är i spetsen där så lyssnar ingen.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Umeå måste vara vaksam så att det i kommunen inte finns barn som sover utomhus under vintern. Socialtjänsten har enligt lagstiftningen har ett särskilt ansvar för barn, oavsett om det är EU-medborgare på besök eller medborgare i Sverige. Via lag är det styrt hur kommunen ska agera när barn far illa.

          • 2018 röstar jag S

            Givetvis men i så fall tycker jag att barnen ska omhändertas men inte föräldrarna. Om föräldrarna har ett så dåligt omdöme att de låter barnen sova utomhus under vintern är de ju synnerligen olämpliga att ha hand om sina barn. Det blir ju en väl uträknad utpressningssituation som jag ser det: ”Att se nu här, nu låter NI politiker barnen frysa ihjäl också”, när det faktiskt är föräldrarnas fel att de alls är här. Jag kan se rubrikerna framför mig! Nä då måste barnen tas omhand i god tid och skickas hem. Barnen ska inte bli till ett utpressningsoffer för att hela familjen ska få stanna och få bostad här och belasta vårt välfärdssystem på skattebetalarnas bekostnad. Jag tycker inget parti ska ställa upp på den ”utpressningen”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se