Nya tjänster för undersköterskor!

Idag går Socialdemokraterna och Kommunal ut om en reform som vi talat om länge. Detta handlar om Individ- och familjenämndens område och är en absolut nödvändighet för att klara kompetensförsörjningen i framtiden. Läs det gemensamma pressmeddelandet här nedan:

 

Pressmeddelande 2015-09-25: nya tjänster för undersköterskor

Socialdemokraterna och Kommunal Umeå vill att det skapas fler karriärsmöjligheter för undersköterskor. Nya tjänster för undersköterskor ska tas fram i samverkan för att få fler att stanna i yrket.

Bakgrunden till satsningen är de problem som finns i hela landet med att rekrytera och behålla undersköterskor. Individ- och familjenämnden har stora utmaningar att klara nyrekrytering av undersköterskor som en följd av pensionsavgångar. Nämnden ansvarar för kommunens LSS-verksamhet och hjälp i hemmet till personer upp till 65 år. Socialdemokraterna och Kommunal vill med denna satsning se till att underlätta nyrekrytering men också få fler undersköterskor att stanna kvar i kommunen.

– Det finns anställda undersköterskor i vår kommun som utför ett arbete av mycket hög klass men som aldrig ges utrymme till mer avancerade tjänster. Man får kanske som ung en anställning på en gruppbostad och sedan finns inget mer steg att gå vidare till. Undersköterskan fastnar oavsett sin kompetens i samma tjänst hela sitt yrkesliv. Det är ett stort slöseri, säger Andreas Lundgren(s), ordförande i Individ- och familjenämnden.

För Kommunal ser man nya tjänster som en möjlighet till höjda löner.

– Det är brist på undersköterskor i hela landet. Umeå kommun behöver kunna erbjuda höjda löner för att kunna locka till sig personal. Vi ser nya tjänster som en möjlighet till att långsiktigt kunna höja lönerna i yrket säger Alejandro Caviedes, ordförande i Kommunal Umeå.

Socialdemokraterna och Kommunal vill inte i det här läget låsa sig i hur denna satsning ska utformas. Utan det ska konkretiseras i samverkan mellan arbetsgivaren Umeå kommun och Kommunal så att parterna är överens om vilka steg som måste tas. Men såväl Socialdemokraterna som Kommunal är överens om att det är bråttom och att satsningen inte kan vänta.

– Nämndens budget för nästkommande år är starkt begränsad. Det viktiga är dock att vi så snart som möjligt om än i liten skala påbörjar detta arbete, säger Andreas Lundgren(s), ordförande i Individ- och familjenämnden.

Socialdemokraterna kommer att lyfta förslaget under Individ- och familjenämndens sammanträde den 21 oktober.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se