Satsning på undersköterskor!

Individ- och familjenämnden röstade idag ja till socialdemokraternas förslag om att införa specialisttjänster för undersköterskor inom omsorgen. Det är bra att samtliga partier står bakom detta och att vi börjar arbeta än mer strategiskt med kompetensförsörjningen. Precis som i arbetet med att tillskapa specialistsocionomtjänster så är detta ett sätt att både höja kvaliteten i verksamheten och visa på utvecklingsmöjligheter för den enskilde.

Undersköterskor är ett bristyrke och kommunerna kommer att behöva samarbeta för att lösa de stora pensionsavgångar som nu kommer. Precis som det skapats en marknad för socionomer via bemanningsföretag är samma sak på väg att hända med undersköterskeyrket. Kommunerna måste nu samarbeta ännu mer och satsa på personalen. Allt behöver inte kosta, det kan handla om förstärkt anställningstrygghet och en arbetsmiljö som är god. Men det måste också handla om att den enskilde ser utvecklingsmöjligheter i yrket för att bli kvar länge.

Beslutet i nämnden innebär att vi nu ger ett mandat till förvaltningen att i samverkan med Kommunal hitta former för detta. Det kan handla om särskilda utbildningssatsningar eller att ge ökat ansvar med höjt lönepåslag. Vi kommer att avsätta medel för att detta ska göra skillnad ute i verksamheten.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

En kommentar

  1. Micke

    Så ni gör en ner kokad lokal lösning. Baserad på borgarnas förstalärare koncept. Bra jobbat. Uskor behöver också möjlighet till karriär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se