Kristallnatten

I kväll har Umeå manifesterat för att minnas novemberpogrommen(kristallnatten) 9-10 november 1938. Det var då nazisternas förföljelse av judarna eskalerade. Butiker och Synagoger förstördes, judar misshandlades och deporterades till koncentrationsläger. Jag höll en av appellerna vid manifestationen och du kan läsa den här nedan:

 

Dan Uzan var född samma år som jag. Han växte upp norr om Köpenhamn. Spelade fotboll och basket och var engagerad i stadens synagoga. Dan var jude.

Natten mot den 15 februari stod Dan på frivillig vakt utanför synagogan. Det var kyligt. Under dagen hade skjutningar skakat Köpenhamn och inne i Synagogan fanns 80-stycken 12-åriga barn på plats för en högtid.

En man närmade sig. Mannen utgav sig för att vara berusad och försökte ta sig in till barnen i synagogan. Han blev hindrad av Dan – då tog mannen upp en pistol och sköt Dan i huvudet innan han flydde från platsen.

Dan Uzan blev 37 år. Han dog för att han skyddade barn från terror. Genom att berätta hans historia så låter vi ett offer för anti-semitismen få ett ansikte.

Hatbrott mot den judiska befolkningen ökar i vårt land. Samtidigt som media är upptagna av bilder på flyktingar och rapporter om nedbrända asylboenden – så ökar i tysthet hotbilden mot den judiska befolkningen.

2014 var det år då överlägset flest hatbrott anmäldes mot judar. Trenden är att det är betydligt fler anmälningar idag än för 10 år sedan. Jag citerar från en polisanmälan:

”Isabell och hennes kompis går över torget. Från motsatt håll kommer

två unga män gående. Isabell uppfattar hur männen börjar stirra ilsket på henne. När de möts gör en av männen nazisthälsning och väser: ”Judesvin.”

Isabell tror att de kan ha reagerat på det halssmycke hon bär,

med en davidsstjärna”

Anti-semitismen i Sverige idag är verklig. Den judiska minoriteten tystnar och drar sig undan bakom säkerhetsarrangemang vid Synagogan och vid sina möten. Man vill inte ha bråk och gömmer undan sina symboler för att undvika att provocera.

Judarna har precis som andra utsatta grupper utmålats som underlägsna. Men det finns en viktig skillnad. De har också utmålats som inflytelserika och en del av en konspiration mot samhället vilket gjort dem till en särskild måltavla för hat.

Vänner.

Rasismens och nazismens hat har bara en slutpunkt. Historien lär oss det. Hat har inget stopp, det går inte att skruva av och på efter behag, det söker att få utlopp. Åk till den lilla skogsgläntan utanför byn Zbylitowska Gora i södra Polen. Några av er kanske har varit där.

800 barn mördades där. Deras brott var att de var judar. 800 barn inte ens 10 år som sköts i huvudet precis som Dan Uzan 70 år senare i Köpenhamn.

Då var en annan tid, men fortfarande mördas judar på Europas gator i hatets namn.

Människors lika värde är och ska vara en okränkbar princip som vi bygger vårt samhälle på. Vi som är här idag säger nej till hat och främlingsfientlighet.

Men vi säger också till den judiska minoriteten i Umeå:

Vi kan vår historia.

Vi står tillsammans med er.

Vi låter inget hända er.

Ni är inte ensamma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se