Alliansen splittras?

Liberalernas Ulrika Westerlund(L) arbetar med sina partikamrater nu på en egen budget för 2017 i Umeå kommun. Det skriver Ulrika om på facebook och lägger ut en bild på budgetens framsida som har titeln ”valfrihet i Umeå”.

Stämmer det så är det sensationella nyheter. Det innebär att alliansen i Umeå splittras eller åtminstone tar en paus inför årets budgetarbete. Det liknar den utveckling vi sett på landstinget då de borgerliga partierna för något år sedan la två budgetförslag och haft allt svårare att hålla ihop.

Att det gnisslat i allianssamarbetet i Umeå är ingen hemlighet och Hans Lindberg(s) har skrivit om detta tidigare. I kommunfullmäktige röstar man sällan enat utan allt mer splittrat i fråga efter fråga. Blockpolitiken som de borgerliga partierna försökt dra in umepolitiken i har varit fördummande och inneburit att alliansen inte nyttjat de olika partiernas respektive styrkor. Istället har man legat kvar med i princip samma förslag år ut och år in i budgetarbetet. Förnyelse är knappast ett ord som kännetecknat allianssamarbetet de senaste åren.

Nu får vi se hur det blir. Jag önskar Liberalerna lycka till med att utveckla sin politik. Det är bra för Umeå kommun med fler partier som vågar tänka friare utan att gruppledare ska göra upp i slutna rum för att värna gnisslande samarbeten. Det är också bra för socialdemokraterna att få till sig nya förslag på hur man kan förbättra Umeå.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se