Inga vräkningar 2015

Folkbladet skriver idag om en mycket glädjande nyhet. Under fjolåret gjordes inga vräkningar av barnfamiljer i Umeå kommun från deras bostäder. Innan nu någon vill kommentera hanteringen ute på klockarbäcken av utsatta EU-medborgare så vill jag direkt tala om att detta inlägg inte handlar om  bosättningar på annans mark. Utan det här inlägget handlar om socialtjänstens förebyggande arbete mot vräkningar på grund av hyresskulder.

Dåvarande socialnämnden tog 2005 fram en nollvision mot vräkningar av barn under dåvarande ordförande Eva Andersson(s). Under åren som gått har Umeå kommun många gånger uppnått detta men via statistiken har det inte alltid framgått. Det beror på att exempelvis på att föräldrar med umgängesrätt men som inte har barnen boende hos sig har räknats in i statistiken om denna vräkts.

När kommunen får vetskap om att uppsägning av barnfamiljer kommer in från hyresvärden så tar man kontakt och försöker nå uppgörelser om tidiga betalningsplaner. Avböjer familjen stöd och hjälp så fortsätter socialtjänsten ta kontakt när beslut om vräkning når kronofogden och erbjuda hjälp och stöd. Målet är att barnen ska slippa ryckas upp från sin tillvaro och behöva börja om på annan plats.

Nu är nollvisionen nådd. Detta är naturligtvis ett stort erkännande till personalen vid Umeå socialtjänst. Umeborna ska vara stolt över det arbete våra socialarbetare utför i den här frågan.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

inga vräkningar

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se