Hjälp till självständighet

För en liten stund sedan avslutade Kommunstyrelsens artbetsutskott sitt sammanträde. Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade igenom förslaget till överenskommelse med svenska kyrkan om utsatta EU-medborgare. Moderaterna och Liberalerna röstade emot. Vänsterpartiet övergav sin märkliga linje att säga nej om inte skolgång garanterades och röstade för.

Kortfattat innebär förslaget en överenskommelse mellan kommunen och svenska kyrkans nätverk som ser till att en boendelösning tillhandahålls så att barnen inte behöver frysa vintertid. Hälsoundersökningar, pedagogisk verksamhet och hjälp till att söka arbete kopplas på för att se till att bryta gruppens utanförskap. Som tidigare gäller 3-månaders regeln om man saknar uppehållsrätt och polis samt Migrationsverk är ansvariga för att den efterlevs. Men under tiden man vistas här ska vi försöka komma åt tiggeriet genom fokus på självständighet.

Överenskommelsen innebär ingen kursändring i kommunens hållning. Linjen har hela tiden varit att vi ska arbeta tillsammans med civilsamhället för att hitta lösningar. Allt sedan utsatta EU-medborgare började dyka upp i större antal i Umeå 2014 så har vi stöttat civilsamhället. Dels med föreningsstöd och via medel till Pingstkyrkan för ett samordningsuppdrag. Dagens överenskommelse följer samma röda tråd.

Det finns inte heller något i denna överenskommelse som går emot det Martin Valfridssons SOU-utredning som släpptes igår. Snarare pekar utredningen på att det finns en stor kraft i civilsamhället att nyttja.

För Individ- och familjenämnden är detta en framgång och jag har under hösten påpekat vid flertalet tillfällen att vi behöver en beredskap vintertid. Den fråga jag fått till mig är varför kommunen satsar på utsatta EU-medborgare istället för på hemlösa i Umeå? Det är helt felaktigt. Pengarna till detta tas inte från socialtjänsten utan från kommunstyrelsens anslag för oförutsedda utgifter.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och Familjenämnden

9 kommentarer

  1. Ingen analys vad det för med sig för lilla Umeå

    Ett mycket oklokt beslut! Man tror knappt det är sant! Tvärtemot i linje vad som Valfridsson och Regnér stod igår och sa på presskonferensen, jag såg hela sändningen. Vädjade om kan man faktiskt säga. Regnér var mycket tydlig.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Då vet du också att det är statens ansvar att se till att kontrollera detta med tremånadersregel , närmare bestämt polismyndighet och Migrationsverk. Kommunen har ett ansvar enligt socialtjänstlagen för de som vistas i vår kommun.

      • Ingen analys vad det för med sig .....

        Det ansvaret som eventuellt kommunerna har, Är att bistå med en bussbiljett hem, sas det på presskonferensen! Jag hoppas att tidningarna låter oss få veta hur många fler barnfamiljer som kommer hit nu – eller som redan kommit, för att kunna ta del av 1,65 miljoners satsningen på romerna här i Umeå. OBS att på presskonferensen sas det att ca 70 barn fanns i Sverige, alltså redan då var hälften i UMEÅ! Analysera hur det kan komma sig.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Många av Sveriges kommuner jobbar exakt så här, dvs stöd via civilsamhället till den här gruppen. Umeå är ganska sent ute med att hitta en sådan här lösning.

          • Ingen analys vad det för med sig...

            Det tycker uppenbarligen inte de tiggande romska familjerna som redan nu har sett till att ta med sig sina barn upp till Umeå och därför missar skolgången i hemlandet också. Hälften av romernas barn som finns I HELA SVERIGE (obs. vars föräldrar tigger här på gatorna) befinner sig redan här. Det kan ju inte anses annat än MYCKET anmärkningsvärt! De måste ju tycka att här har de tagits väl om hand av kommunen (dvs. skattebetalarna), kyrkan och övrig hjälpverksamhet. Här har tiggeriet varit omhändertagande och lukrativt. Men vad tycker de flesta kommunmedborgarna om det – som står för notan? När vi inte har någon som helst skyldighet att göra det!

          • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

            Tagits väl hand av skattebetalarna? Nja Umeå är ganska sent ute med att föreslå vintertidslösningar jämfört med andra kommuner.

  2. Gandalfdenvite

    Att inte ha sin försörjning ordnad under de max 3 månader man får vistas i ett annat EU-land, utan att jobba eller studera där, är olagligt, och detta innebär att det ÄR olagligt för exempelvis Rumäner att tigga i Sverige! 3-månadersregeln infördes för att förhindra ”social turism” där medborgare i fattigare länder med sämre trygghetssystem reser till rikare länder för att där snylta på deras välfärdssystem! Jag vill gärna bo i varma södra Frankrike, ska jag då bara resa ned dit och kräva att få gratis mat o boende och att mina barn ska få gå i fransk skola?
    Det är inte bara Rumänska Romer som är fattiga i EU, och muslimer o judar är oftast betydligt mer diskriminerade i olika länder i EU, så tiggeriet handlar alltså varken om fattigdom eller diskriminering, utan snarare om att släkten i generationer/århundraden levt ”utanför samhället”! Inget hindrar Rumänska Romer att söka asyl i Sverige, och DÅ bli en del av svenska samhället och DÅ erbjudas boende o skola…!
    Kritiken mot tiggeriet handlar inte om kritik mot Romer utan om att tiggeri accepteras som ett sätt att försörja sig i dagens samhälle och att mark ockuperas! Ifall norrmän eller ryssar… satt sig för att tigga utanför varje matbutik o ockuperat mark i Sverige så hade kritiken varit densamma, fast då mot dem, norrmän o ryssar…!

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Tremånadersregeln gäller och är polismyndighetens ansvar. Så länge lagar och regelverk ser ut som de hör ger vid stöd till frivilligkrafter(vilket vi gjort sedan 2014) att arbeta med de som kommer hit. Jag kan inte se hur det går stick i stäv med Valfridssons utredning.

      • Just precis - stick i stäv

        Okej, men om poliserna ska kunna ansvara för 3 mån. regeln och förverka möjligheten att stanna längre, måste ni politiker här i kommunen sluta upp med att uppmuntra tiggande romer (och barn) att stanna. Det ni just precis möjliggjort för tiggarna är, att bosätta sig här och på så sätt så motarbetar ni polisens uppgift att avvisa efter 3 mån. Polisen kommer inte att göra nånting åt 3 mån. regeln här i Umeå om ni inte drar åt samma håll förstår du väl. Ni har ju skapat en ekonomisk möjlig situation och plan för att tiggarna att stanna kvar här till minst 2017. En annan sak: Alla olagligheter som begåtts under den tid som de varit här, är väl inte heller polisanmälda? Eller? Man kan inte skylla på att de ändå inte har pengar så det är ingen idé. Det finns andra straff att utdöma som även svenskar får som saknar pengar. För Lagen fungerar självklart inte så att de som är fattiga slipper rättegång, lagförda och går fria. Regnér och Valfridsson sa på presskonferensen att blir barnen till tiggarna svårt lidande av vistelsen här, förordade de omhändertagande från soc. tjänstens sida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se