Heltidsdebatten

Full fart på diskussionerna om kommunens heltidsmodell. Många anställda är oroliga och hör av sig till mig med frågor om vad detta är och varför man gör detta. Samtidigt tar sig uppfattningen om vad detta är allt märkligare former i media.

Låt mig först kommentera en sak.

Jag gillar inte att personalen upplever sig utsatta för hot. Jag vill att personalen i Umeå kommun ska känna sig trygga och den uppfattningen delar jag med ledamöter i s-gruppen i Individ- och familjenämnden. Det är därför jag arbetar hårt för att begränsa bemanningsföretag, se till att man kan få en tillsvidareanställning efter ett istället för två år, att allmän visstidsanställning ska begränsas. Jag tittar därför också just nu närmare på om anställningsavtalen verkligen behöver vara skrivna som de är då man redan idag jobbar kväll, natt, helg och dag enligt avtal där man följer allmänna bestämmelser i HÖK:en.

Men det är en sak i den här debatten. När det gäller att införandet av en heltidsorganisation så är den ett måste, och det är hög tid att kommunen börjar förflytta positionerna. Det finns inget hållbart argument att fortsätta slösa generationer efter generationer på deltidsarbete som sker idag.

I 40 år har politikerna talat om ”rätt till heltid”. Den som nu tror att Umeå kommun eller andra kommuner ska kunna skjuta till hundratals miljoner i arbetsmiljösatsningar innan heltid införs får gott vänta vidare i minst 40 år till. Och då måste ett val göras, att ta steg i detta eller vänta.

Det är så enkelt att det behövs mer rörlighet för att kunna få ut heltiderna och då innebär det att fler kommer behöva arbeta på fler arbetsplatser. Många kommer beröras i liten omfattning då man redan idag har bemanningsbehov på den egna arbetsplatsen (bemanningen är ju tajt som den är), men ja det kommer kräva att enheterna täcker upp bättre för varandra än idag. Jag jobbade 12 år på ett boende inom socialpsykiatrin innan jag fick förtroendet som ordförande i Individ- och familjenämnden, och det är klart att arbetar man i omsorgen vill man göra det på en plats. Minns mycket väl för ett par år sedan när chefen ringde till oss och frågade vem som kunde tänka sig gå in och täcka ett pass på boendestödet. Det var schysst av henne, men som arbetsgivare måste man kunna kräva att det finns utarbetade rutiner för detta.

Att det krävs intern rörlighet för att nå heltid kan verkligen inte vara något nytt för någon. Redan idag är du anställd i kommunen och inte på en särskild arbetsplats. Det är definitivt inget nytt för någon av politikerna i personalutskottet heller även om man kan tro det i tidningarna. Sanningen är att arbetsgivaren varit för dålig på att få ihop scheman och dessutom hur bra man i nästa skede än jobbat med heltidslösningar så hjälper det föga när inflödet av nyanställda anställs på 63% eller 97%. Det måste bli slut på detta sisyfosarbete. Och i det här vägvalet måste vi vara tydliga, heltid går först.

Fortfarande idag anställs vikarier på deltid eller får sitta vid telefonen och vänta på att nån ringer så man kan skrapa ihop ett par timmar för att hanka sig fram. Och tillsvidareanställd personal får arbeta deltid trots att de kunnat arbeta heltid. Inom Individ- och familjenämndens område arbetar endast cirka 60% heltid medan genomsnittlig sysselsättningsgrad är på över 90%. Många skulle alltså med ett fåtal fler timmar i veckan få en lön att leva på, bättre ersättning när man är sjuk eller mer än en svältpension. Eller för den delen arbeta mindre delade turer. Och vi skulle kunna få ha vikarier som går på heltid istället för att vara ett trasproletariat vid telefonen åt kommunen.

Jag anser att politiken har en skyldighet att börja göra något åt detta.

Antingen avblåses detta med ett nytt misslyckande eller så börjar vi ta steg för att komma någon vart. Det kommer alltid att finnas anledning till att se över beslut och se till att arbetsmiljön är god, att anställda med barn har en dräglig arbetsmiljö samt att bemanningscentrum klarar sitt uppdrag att hjälpa till med pass. Men nu är det faktiskt hög tid att kommunen en gång för alla börjar lämna deltidsfällan bakom sig.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden
Ledamot, Personalutskottet

4 kommentarer

  1. Åsa Svanberg

    Jag upplever dig som en vettig person med båda fötterna förankrade i verkligheten.
    Du har rätt i att man kan behöva en ”ökad rörlighet ” för att lösa problemen med ofrivillig deltid. Dock tycker jag att arbetsgivaren gör det lätt för sig genom att införa en arbetstidsmodell där lika gäller för alla, detta oavsett personliga förhållanden och arbetsplats.Dessutom bör större organisationsförändringar ske genom dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare. Att hota medarbetarna till lydnad för tankarna till det gamla feodalsamhället snarare än till en modern organisation med ambitionen att attrahera kompetent arbetskraft.
    Själv arbetar jag redan under sk rörliga förhållanden inom Umeå kommun. Det innebär i praktiken att stor del av arbetstiden är förlagd till obekväm arbetstid. Dessutom så läggs scheman i 6-veckorscykler. Konsekvenserna är att det är svårt att planera sitt privatliv då förutsägbarheten är liten samt att arbetstiderna sällan harmonierar med omgivningens.
    Så det är trist att behöva göra val som antingen innebär en osäker vardag, osäkra anställningar och en framtid som fattigpensionär eller som tvingar en att skriva på ett anställningsavtal som innebär att arbetsgivaren äger fullständig makt över arbetstiderna. Oavsett val Andreas innebär det sisofysarbete för Umeå kommuns medarbetare!

  2. anhörig

    Ett bra och inlägg i en fråga som blivit extremt uppskruvad och missförstånd. Dåligt av kommunen att inte vara tydligare i sin kommunikaton om vad detta innebär och ohederligt av de som i medierna blåst upp problemen och gjutit olja på vågorna. En sak som jag tycker har saknats hela tider är de boendes perspektiv. Kommunen tar hand om gamla och sjuka, dessa behöver hjälp på alla tider av dygnet. då är det inte konstigt att personal måste kunna arbeta på alla tider av dygnet. detta verkar alla ha glömt…

  3. Gun

    Jag tycker ni har tappat er trovärdighet när det gäller det här förslaget. Om kommunen erbjuder alla deltidsarbetare heltid och inte tillför några pengar så blir det personal och de boende som får betala. Alla nedskärningar på personal under alla dessa år har medfört att personalen är så belastad att många inte orkar arbeta heltid. För att ha en bra arbetsmiljö och minska sjukskrivningarna så måste man satsa på personalen, mer delaktighet är ett måste om ni vill ha en bra personalpolitik.

  4. Cecilia Brönemyr

    Exakt. I mina ögon är avtalet som jag har skrivit på ett avtal som funnits i väldigt många år.
    Ja jag har rätt till heltid, ja om vi blir överbemmannat så måste jag jobba någon annanstans. Ja jag är anställd av kommunen och inte (just nu) gruppboende jag jobbar på.Ja jag har rätt till att gå ner i procent. Inget konstigt alls.
    Det jag ser positivt i kråksången är resurspassen. Det vill säga om vi ofta har sjukdom på måndagar kan vår chef lägga resurs pass på måndagar. Vad händer om alla är friska? Jo jag får vara kvar som ”ett extra huvud” på min arbetsplats. Så mina vänner Vart är problemet. Just det jag glömde……. En precip sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se