FLASH! (S) tar strid för öppenvården

Pressmeddelande 2016-05-04

Socialdemokraterna inom Individ- och familjenämnden vill att Öppenvården inom socialtjänsten ska ha likvärdiga arbetstidsvillkor som socialsekreterarna som arbetar med utredningar. Inför nästa sammanträde kommer man att lyfta detta till nämnden för ett principbeslut.

2013 togs beslut av kommunens tjänstemän att avskaffa den så kallade kontorsarbetstiden för öppenvården inom socialtjänsten som innebär möjlighet till en något förkortad arbetstid. För socialsekreterarna på socialtjänstens hus som arbetade med myndighetsutövning och utredningar blev det dock kvar. Beslutet motiverades då med att socialtjänstens öppenvård inte uppfyllde kriterierna för att omfattas av kontorsarbetstid trots att man av praxis haft det många år. Beslutet har väckt en bestående irritation bland öppenvårdens personal.

Sedan dess har dock en del hänt. Kontorsarbetstidsbeslutet är i Umeå kommun ersatt med en annan kompensationsmodell för ledighet som innefattar något kortare arbetstid på sommaren och en timbank. Detta öppnar dörren för att även cirka 70 medarbetare inom öppenvården ska kunna omfattas av modellen, men trots detta har ingen förändring ännu kommit på plats. Socialsekreterarna på socialtjänstens hus omfattas av den nya modellen men inte öppenvården. Förhandlingar mellan kommunens förhandlingsavdelning och de fackliga organisationerna om öppenvården har pågått under flera månader utan resultat.

Socialdemokraterna i Individ- och familjenämnden går därför nu ut och kräver en lösning på frågan som man hävdar är ett arbetsmiljöproblem

- Socialdemokraterna i Individ- och familjenämnden har hela tiden varit tydliga med att vi velat ha likvärdiga villkor mellan öppenvård och myndighetsutövning. Det här är delar av samma stöd inom socialtjänsten men som behandlas helt olika. Det är helt galet och gynnar inte sammanhållningen bland personalen, säger Andreas Lundgren(s), ordförande i Individ- och familjenämnden

- Frågan måste få en lösning. Vi ska inte ha ett A- och B-lag av personalvillkor inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg, säger Hans-Åke Rönnlund(s), ledamot av Individ- och familjenämndens allmänna utskott.

Socialdemokraterna föreslår nu att Individ- och familjenämnden den 25 maj tar en principiell ställning för att socialtjänsten ska ha en likvärdighet i personalvillkor mellan öppenvård och myndighetsutövning. Andreas Lundgren berättar att han och Socialdemokraterna anser det nödvändigt att markera vilken socialtjänst det är man vill forma.

- Socialdemokraterna lägger sig självfallet inte i förhandlingarna men vill ge ett besked mot parterna och vår personal om hur vi vill forma framtidens socialtjänst. Vi vill se en socialtjänst som arbetar efter principen ”en för alla, alla för en” och då kan vi inte ha skillnader i personalvillkor inom samma sektor på detta sätt. Vi har vår uppfattning klar, nu får vi se vad de andra partierna i nämnden säger, avslutar Andreas Lundgren(s), ordförande i Individ- och familjenämnden.

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.