Förtydligande om färdtjänst och omsorgsresor

I dagens Västerbottens kuriren(4 maj) finns en stor artikel om färdtjänst och ändrade villkor. I den framställs det som att stora förändringar görs i de generella villkoren för Färdtjänst och Umeå Funktionshinderråd framställs som att man accepterat stora försämringar i villkoren utan att agera. Faktum är dock att inga större justeringar gjorts alls utom just rörande frågan om de så kallade omsorgsresorna. Helt otroligt att sådana här rena felaktigheter får spridas i media så okritiskt, där företrädare för ett enskilt parti får leverera ”sanningen” utan att uppgifter kontrolleras.

Omsorgsresorna, dvs transport till daglig verksamhet, övergår om kommunfullmäktige beslutar om detta till tekniska nämnden från den 1 juni. Anledningen är att det inte är ekonomiskt försvarbart att kommunen inom socialtjänsten ska ha en egen upphandling och hantering när tekniska nämnden är den nämnd som i övrigt sköter färdtjänsten. För att effektivisera användandet av skattemedel så förs nu omsorgsresorna över samtidigt som Individ- och familjenämnden bevakar att villkoren är bra vilket jag lovat sedan tidigare att vi ska se till.

Det innebär att ett högkostnadsskydd införs så att maximal kostnad för resorna blir motsvarande ett månadskort i kollektivtrafiken. Fakturering ska också kunna ske i efterhand vilket är bra då kontanthantering kan innebära problem för en del personer som har beviljat daglig verksamhet. När detta var upp i funktionshinderrådet fanns ingen kritik mot förslaget.

Västerbottens kuriren valde också att skriva att numera får man med detta beslut inte ta med sig hjälpmedel som elrullstol på sin färdtjänstresa. Jodå det får man visst det precis som tidigare, det är ingen förändring där. Det är trist om det uppfattas att rådet ”missat” eller blivit ”lurade” i bevakningen av färdtjänstfrågor. Så är inte fallet. Tekniska nämnden följer gällande lagstiftning och domar kring beviljande av färdtjänst och rådet som består av representanter från diverse föreningar från funktionshinderrörelsen har hög bevakning på frågorna. Förändringen av större betydelse i villkoren gäller omsorgsresorna och inget annat.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf,, Umeå funktionshinderråd
Ordf, Individ- och familjenämnden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.