(V) vill inte satsa på personalen

Det blev lång dag med kommunfullmäktige. Vänsterpartiet visade sig stå för dagens mest oväntade utspel när man deklarerade att man egentligen inte gillar beslutet man ställde sig bakom i Individ- och familjenämnden om att lägga 2 miljoner kronor på utvecklingsvägar för undersköterskor.

Obegripligt resonemang då den här satsningen inte står i motsats till satsning på arbetsvillkor eller höjda löner. Däremot innebär den att vi har smörjmedel för att börja nyttja organisationens fulla kapacitet. Även som undersköterska ska man ha möjlighet att utvecklas och kanske på sikt kunna avancera som chef. Vi blir starkare om vi söker chefsämnen bland nämndens alla 1600 anställda än bland ett hundratal enhetschefer.

Vidare om vi ska tala höjda löner så är det utomordentligt viktigt att vi även i framtiden har undersköterskor inom funktionshinderomsorgen. Ska undersköterskor enbart finnas inom äldreomsorgen innebär det att basen inom funktionshinderomsorgen blir en smältdegel för vårdbiträden med flera tusen i lägre i lön. Satsningen är således strategisk på höjda löner och stöds av även miljöpartiet och de borgerliga partierna.

Socialdemokraterna och Kommunal är överens om denna prioritering. Självklart inser fackföreningsrörelsen att det behövs ett nytänk med utvecklingsvägar för undersköterskor och all personal i omsorgen. Den här satsningen är den första som gjorts av liknande karaktär i Umeå kommun och ska tas fram i samverkan. Jag kan tänka mig att beskedet från Vänsterpartiet i dag möts av stor förvåning i de fackliga leden.

 

Andreas Lundgren(s), ordf Individ- och familjenämnden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.