Budgettider…

Juni går i en rasande fart och midsommar kan skönjas bakom hörnet.

Inom Individ- och familjenämnden hanterar vi nu för fullt situationen kring ekonomin. I maj fick politiken till sig att prognosen försämrats kraftigt. Det finns flera förklaringar till det, men en huvudorsak är att vi fortsätter ha en trend med många barn placerade på HVB-hem som inte kan bo kvar hemma. Det gör att nämnden tvingas till resoluta åtgärder nu mitt i sommaren för att kunna kraftsamla kring de barn som har störst behov.

Samtidigt har de olika partierna lagt sina budgetförslag som ska behandlas av kommunfullmäktige den 20 juni. Förutom Moderaterna som föreslår en sänkning av resurserna till Individ- och familjenämnden med 20 miljoner kronor så ligger de övriga partierna ganska nära varandra. Något parti ligger över med 10 miljoner men det i sammanhanget kommer inte förändra bilden av att nämnden har ett stort arbete framför sig även nästkommande år. Vi är dock på rätt väg på en rad områden och personalen utför i vanlig ordning ett storartat arbete.

När det gäller innehållet i budgetförslagen så kommer jag återkomma med det i samband med kommunfullmäktige. Men jag måste ändå kommentera en sak.

Ett av de mer anmärkningsvärda inslagen  är att inga partier förutom Socialdemokraterna och Miljöpartiet har i sin budget lagt fram konkreta mål för barnfattigdomsarbetet(halvering till 2020). Politiker från övriga partier har under året ägnat en massa tid att tala sig väl om att arbeta mot barnfattigdom men så vill man inte ens ha det som styrande mål för kommunens arbete. Finns ingen anledning att politiskt käbbla om det, men det är ärligt talat ledsamt för de fattiga barnen i den här staden att politikerna inte tar sig samman och sätter det här som ett av kommunens viktigaste mål. Här behövs mer samsyn och prioritering av partierna – inte mindre.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se