Budget…och barnens framtid

Idag beslutar Umeå kommun om budgeten för 2017. De olika partiernas budgetförslag ställs mot varandra och det kommer ha stor påverkan på förutsättningarna för socialtjänstens verksamheter.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägger ett gemensamt budgetförslag i en tuff tid. Den grundläggande tanken är att skapa stabilitet i nämnderna genom att möta nämndernas behov brett och undvika att bygga in strukturella problem med tvära budgetomfördelningar. Det är en riktig strategi och Individ- och familjenämnden får en ökad ram på 37 miljoner till socialtjänstens behov.

Mot det ska ställas Moderaternas budget som istället handlar istället om att lägga in 20 miljoner mindre på socialtjänsten. Det är ett helt ohållbart förslag. Det Moderaterna inte förstår är att angivna volymökningar i budgetunderlaget bara berättar en del av sanningen om socialtjänstens utmaningar. Fortsatt i år ligger antalet placerade barn på institution långt över vad Individ- och familjenämnden har budget för och det är en volymökning som ”flyger under radarn”. Det är inte heller kostnader som nämnden enkelt kan arbeta bort. Vi har också ett ökat antal anmälningar av våld där barn behöver skyddsplacering och de måste självklart få stöd vilket lagstiftningen också stipulerar.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

En kommentar

  1. Jonas E

    NI ska nog inte klappa er på axel allt för mycket då er budget tar pengar från skolan till kultur och skrytbyggen – barnens framtid…..glömde ni den ??.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se