Sänk inte flyktingersättningen

Regeringen har aviserat att man tänker sänka ersättningen till kommunerna för mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Enligt remissförslaget från arbetsmarknadsdepartementet ska ersättningen sänkas från 1900 kr på plats på HVB-hem utanför överenskommelsen till 1300 kronor per barn från januari 2017. För den som har fyllt 18 år med uppehållstillstånd blir sänkning ännu större, ned till 750 kronor dygn. Är du dessutom över 18 och asylsökande så sänks ersättningen till 350 kronor per dygn.

Det är naturligtvis förståeligt att staten börjar se om sina kostnader i ett läge då ersättningarna enbart för ensamkommande barn nu ligger upp mot 28 miljarder i år. Man försöker uppmuntra alternativ till placeringar på dyra HVB-hem som exempelvis kostnadseffektivare stödboenden men där det hittills inte funnits riktiga incitament för kommunerna att bygga ut. Det är också bra att man gör en övergång till en mer sammanhållen schablonmässig ersättning som kommer att kapa bort massa administration.

Men jag delar helt Sveriges kommuner och landstings uppfattning att förändringar i ersättningssystemet MÅSTE göras med hänsyn till kommunernas förutsättningar. Många kommuner sitter fast i långa avtal med privata hvb-hem och det är inte lätt att bryta dessa. Kommunerna står dessutom idag i en svår situation då man inte vet om en ny flyktingström är på intågande eller inte vilket innebär att man måste behålla överkapacitet för att ha beredskap. Dessutom kommer en  omställning av ersättningssystemet om ett halvår ställa hårda krav på kommunernas socialtjänster att snabbt utreda om den enskildes behov har förändrats. Det är inte rimligt.

Det behövs klara övergångsregler för att inte stjälpa över ansvar och kostnader på kommunerna. Det vore väldigt olyckligt med tvära kast i ett läge då socialtjänsten runt om i Sverige fortfarande kämpar med att stabilisera situationen från i höstas.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

En kommentar

  1. Pingback: Ensamkommande barn måste få lyckas | Andreas Lundgren(s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se