Den akuta hemlösheten

Media berättade igår om en mamma och hennes tre barn som befinner sig i akut hemlöshet. Jag varken kan eller tänker kommentera det enskilda fallet men däremot ge en allmän bild av socialtjänstens uppdrag när det gäller anskaffande av bostad. Det här är någonting jag ofta får frågor om från allmänheten.

Det är viktigt att förstå att socialtjänstens uppdrag inte är att vara en bostadsförmedling i allmänhet. Allmän bostadsbrist i en stad är inte skäl till bostad utan skyldigheten för socialtjänsten ligger mot särskilt utsatta grupper. Det finns inte stöd i socialtjänstlagen för att rätt till bistånd ska omfatta tillhandahållandet av bostad till bostadslösa i allmänhet. Det innebär också att det en enskilde har ett stort ansvar att själv leta sin bostad.

För att få tillgång till en övergångslägenhet via socialtjänsten, så kallat socialt kontrakt, så krävs det att du är helt bostadslös och saknar förmåga eller möjlighet att på egen hand kunna lösa detta. Som tidigare nämnts är inte generell bostadsbrist ett kriterium för att omfattas av dessa lägenheter utan den enskildes förmåga bedöms om bostad kommer ifråga. Anses man då uppfylla kriterierna för ett socialt kontrakt så är vi i Umeå tydliga med att dessa lägenheter alltid ska prioritera barn och deras föräldrars situation i första hand.

Samtidigt som socialtjänsten inte har ett allmänt ansvar för bostadsbrist så har man dock ett ansvar enligt lag för att alla kommuninvånare ska ha en skälig levnadsnivå. Det innebär praktiskt att en person som hamnar i akut hemlöshet kan exempelvis få bistånd från socialtjänsten till tillfälliga boendelösningar när man uttömt all sin egen förmåga. Det innebär inte sällan inackordering på exempelvis vandrarhem eller camping tills man kan hitta en egen boendelösning. I Umeå låter vi således inga barn sova på gatan som tvingats lämna sin lägenhet.

Så här fungerar det alltså praktiskt. En helt central faktor i att få detta att gå runt är att vi har ett välskött bostadsbolag som AB Bostaden i Umeå. Genom att man tar ett stort ansvar för att bistå socialtjänsten med lägenheter så har många människor med social problematik haft möjlighet till att få en bostad med kvalitet istället för att hänvisas till hemlöshet.

Socialtjänsten behöver dock alltid fler lägenheter men också fler av tillfälliga boendelösningar. Och då inte i form av storskaliga härbärgen där social problematik blandas utan mer småskaliga lösningar som exempelvis egna rum och fasta platser på vandrarhem. En annan faktor som nog skulle förenkla för socialtjänsten är om ärenden där barn är inblandade fick kortare kötid till Bostadens lägenheter så man snabbt kan få en bostad i det område där barn har gått skola. Det vore viktigt för barnen när bostadsbristen gör det svårt för människor att hitta en bostad.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

6 kommentarer

  1. Binyam

    Kan man få de kriterierna som socialförvaltaren använder när de gör en bedömning för vilka som får hjälp och vilka får inte det? Jag vet att flesta statliga myndigheter skriver sina kriterier på sina webbsidor men hittade ingen för socialtjänsten (Umeå ). En sök till också. Ska man vara arbetslös för att man undviker att vara hemlösa (dvs. För att få hjälp från socialtjänsten )som vi hördes på nyhetsinslaget när mamman pratade?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      1. Kriterier och riktlinjer som är allmän handling går att begära ut.
      2. I varje enskilt fall görs en utredning över den enskildes förmåga att skaffa sig bostad. Som jag skriver är allmän bostadsbrist inget skäl till hjälp med bostad. Däremot kan akut bistånd vara aktuellt.

  2. Micke

    Allt ditt resonemang är rätt enligt lagen men om man ser på the bigger picture hur bostadsmarknaden fungerar är ditt parti högst delaktig i varför det är svårt få tag i lägenheter.

    Börja prioritera om i vad som är viktigt, är det viktigare att ni sossar årligen skickar 40 miljarder till villa- och bostadsrättsägare? Smaka på siffran, 40 miljarder per år av skattemedel tycker ni sossar är en lämplig summa till de som äger sin bostad medan de som hyr bostad får 0 kr.

    Varför inte nästa gång du skriver nåt i din blogg ta upp problematiken med att ni sossar med Magdalena Andersson i spetsen tycker att 40 miljarder/år av skattemedel bör gå till de som köpt sin bostad.

    Klart det är svårt få tag i lägenheter om man skänker bort 40 miljarder till villa- och bostadsrättsinnehavare.

    Du är ytterligare ett bra bevis på att politiker bara pratar om sånt de känner sig bekväma med.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Socialdemokraterna håller på att reda upp 8 år av negligerad bostadspolitik under borgerliga åren och det vet alla. Att Umeå ligger bra till har att göra med att socialdemokraterna sett till att ha ett kommunalt bostadsbolag som lyckats producera bostäder, utan det skulle det se betydligt värre ut. Vad gäller din synpunkt att politiker bara pratar om sånt de känner sig bekväma med så låter det som att du borde gnälla lite mindre framför datorn och börja förändra världen istället. Men det kanske är för jobbigt och besvärligt?

      • Micke

        Du har fel.

        Att skylla på de borgeliga fungerar inte när din egen finansminister Magdalena Andersson vill behålla ränteavdrag för villa- och bostadsrättsägare på +20 miljarder per år.

        ROT-avdrag som endast villa- och bostadsrättsägare får göra uppgår till +20 miljarder årligen. Detta vill även ni sossar behålla. Att minska till 30% är fel, Ge istället ge vårt fina bostadsbolag Bostaden Umeå möjlighet att dra av 30% på arbetskostnaden vid renoveringar och nybyggnation precis som villa- och bostadsrättsinnehavare gör.

        Förklara annars vad är skillnaden mellan att äga och hyra bostad i frågan om ROT-avdrag? Varför tycker ni sossar precis som alliansen att de som äger ska få 40 miljarder/år av skattemedel?

        40 miljarder/år skulle göra enormt med nytta inom skola, vård och omsorg.

        Ni som parti har tagit ställning i bostadsfrågan och tycker att de som äger bostad ska av skattemedel årligen erhålla +40 miljarder medans de som hyr sin bostad får 0 kronor.

        Vad gäller mig och sitta framför datorn och skriva inlägg om politik är detsamma som du sitta framför datorn och göra inlägg. Jag har ett jobb att sköta och har inte tid med mera engagemang än det jag gör idag.

        Hur många svenska tror du inte bryr sig det minsta?

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Finns ingen majoritet i riksdagen för att ta bort något ROT-avdrag. Den socialdemokratiska regeringen har velat behålla ROT-avdrag som konjunkturåtgärd för att minska arbetslösheten, där har sen en minskning av ROT-avdraget har gjorts till 30% för att kunna bygga fler hyresbostäder, du glömmer att tala om att det var det som var anledningen. Min egen uppfattning är att boendeformer ska vara jämställda i subvention och hyresrätten är missgynnad i dagsläget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se