Rulla in en boll…

I helgen var jag barnvakt åt min systers två barn. Vi åkte på lekparksturné och hann med hela fyra stycken. Uppe vid Carlshöjdsskolans lekpark så har umeå fritid iordningställt en fin konstgräsplan. Vi hittade en övergiven boll och började springa och röra oss över planen, passandes bollen mellan oss.

Det spontana fotbollsspelandet fick upp pulsen lite mer än gungandet i lekparken. Tack vare en upphittad boll så fick även jag som vuxen igång lite spring och känna mig lätt svettig. När vi gick därifrån började jag fundera på det där. Hur mycket mer spontan motion skulle vi få till om vi inte bara byggde fina planer utan medvetet placerar ut bollar?

Säg att man skulle placera ut en fri boll i en mindre låda som skyddar mot regn vid fotbollsplaner. Fri att låna för alla som passerar, när man använt bollen placerar man tillbaka den i lådan. Kommunen kan pumpa upp bollen vid behov. Eller kanske ännu bättre, den lokala idrottsföreningen såg till att titta förbi då och då för att stärka kopplingen till det lokala kvarteren och det organiserade sportandet.

Vad skulle hända om man prövade detta? Skulle spontanspelandet öka? Skulle bollen stjälas, och om så, skulle det vara hela världen om någon vill kicka lite mer boll och röra på sig?

Man skulle kunna anta att exempelvis basketspelandet skulle öka då den typen av boll inte återfinns liggandes överallt eller är något som vart hushåll har hemma. Intressant kanske att pröva när vi vill få fler barn och unga att röra på sig. Vi placerar ju ut ved vid grillplatser trots stöldrisk så varför inte bollar vid aktivitetsytor?

Andreas Lundgren(s)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.