Gemensamt ansvar för våldsutsatta

Det har varit en del jobb i kulisserna den senaste veckan och än är inte allt klart. Men idag har jag kunnat meddelat nämndens arbetsutskott att arbete pågår för fullt med att ta fram underlag för en övergripande handlingsplan mot våld för Umeå kommun.

Den socialdemokratiska kommunledningen är överens om att Individ- och familjenämnden ska ha huvudansvaret för detta och ta ansvar för samverkan med Brottsförebyggande rådet, Jämställdhetsutskottet och övriga instanser i kommunen för att detta ska bli verklighet. Den stora fördelen för Individ- och familjenämnden är att alla utmaningar på våldsområdet behöver mötas med en kommungemensam politik, inte minst stödet till människor i prostitution, våld i samkönade relationer, frågan om skyddat boende och stödet till män som slår. Kommunen behöver samordna sina resurser. Därför behövs en konkretiserad handlingsplan mer än strategier och ord på ett papper.

Från socialdemokraternas sida är vi nu måna om att vi får en bra process och det kommer ta tid. Detta får inte bli föremål för kortsiktig partipolitik från någons sida, utan alla goda krafter och alla partier kommer behövas för att Umeå ska steg framåt. Det här är en bra dag för våldsutsatta och deras villkor.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

2 kommentarer

 1. Jan Sjöström

  Hej.
  CMV , centrum mot våld är uteslutande skapat i syfte att vara summan av all samhällelig kompetens allt i syfte att stävja ondskan och dess ursprung. Mannen får hjälp i mansmottagningen, barnet vid barnahus och kvinnan hittar stöd i funktioner som psykologer/läkare/socionomer/ åklagare/poliser.
  CMV hela syfte är just att kanalisera samhällets resursbank i sin helhet.
  I vilken del menar du att det ”nya greppet” gemensamt ansvar och dess handlingsplan innebär skillnad i den ständiga kampen mot våldet. Ps hur definierar du våld i ett domesticerat förhållande.
  Hälsningar//Jan

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Hej Jan. Det handlar om allt från att samordna ansökningar till statliga medel, styrning av rutiner, hur vi kopplar ihop det förebyggande arbetet från skolan till vuxenlivet, ambitionsnivå på stödet till våldsutsatta med mera. Centrum mot våld är en del av arbetet med våld som bedrivs men långt ifrån det enda bara inom socialtjänsten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.