Fantastisk reform i färdtjänsten!

Ibland är det märkligt hur tyst det blir om de riktigt stora frågorna i politiken. De där som innebär radikala förändringar för människors livsvillkor och skapar frihet och självständighet. I Umeå fick vi höra om en sådan igår på vår egen hemmaplan, men det verkar som ingen riktig förstod vad det innebär. Med undantag för många med funktionsnedsättning som sannolikt firade igår.

Igår presenterades nämligen en otroligt viktig reform som verkar ha gått media, allmänhet och Umeås samlade politikerkår alldeles förbi. Kanske för att frågan är svår och teknisk. Men vore jag journalist så skulle jag ögonaböj se till att uppmärksamma detta för framför oss har vi en av de viktigaste reformerna på funktionshindersidan på länge.

Lena Karlsson-Engman(s) presenterade igår förslag på att socialdemokraterna tänker driva fram en förändring i de generella föreskrifterna för färdtjänsten. Det handlar om att frångå lagens tillämpning och göra en mer generös tolkning för att öka tillgängligheten för grupper av färdtjänstresenärer som hamnat mellan stolarna. De har inte haft rätt att ta med sig sitt elfordon och därför inte kunnat ta sig någonstans när man nått destinationen för färdtjänstresan. Det rättas nu till.

Bakgrunden är att lagen stipulerar att en färdtjänstresa handlar om att förflytta personen och inte hjälpmedel. En bedömning görs således av handläggare om personen klarar att förflytta sig från sin elrullstol till taxi. Är så fallet så beviljas då taxiresa som färdtjänst och personens hjälpmedel blir stående. För vissa grupper resenärer kan det här innebära stora problem när man så når sin destination och då inte har sitt elfordon på plats. Det begränsar möjligheten att ta sig någonstans.

Att det är så här lagen ska tillämpas är egentligen inget nytt. Det finns en rad domar som ger stöd för det. I Umeå kommun rättades reglerna efter detta 2015 då de generella föreskrifterna skrevs om. Men det var under våren i år som rapporter började inkomma om problemen det här innebär för många färdtjänstresenärer som hamnar mellan stolarna. Har du neurologiska sjukdomar som gör att din förmåga varierar från dag till dag så är det svårt att passa in i regelverket. Ja du kanske en gång klarade att förflytta dig till taxin när bedömningen gjordes. Men nu har du inte längre den förmågan eller orkar bara delvis. Vad händer med den gruppen om man inte får nyttja specialfordon till att förflytta hjälpmedlet?

När jag och Lena fick de här rapporterna i våras kunde vi inte tro att systemet verkligen fungerade så här. Men efter samtal med färdtjänstresenärer och berörda så började vi förstå att lagen riskerade att slå ut en grupp människor som hade funktionsnedsättningar som varierade över tid. Socialdemokraterna tog därför initiativ i tekniska nämnden till att försöka rätta till detta. Under hösten har tjänstemän hos färdtjänsten haft i uppdrag att arbeta med frågan och igår kunde Lena Karlsson-Engman(s) gå ut och presentera att partiet ser en lösning som vi vill driva igenom.

Det här är en otroligt viktig reform och en anledning att vara stolt som umebo. För den enskilde innebär det att personer med förskrivna hjälpmedel kan få en mycket större självständighet. Både till ett aktivt socialt liv men också kunna delta som alla andra i samhället. Igår var en bra dag för jämlikheten.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.