Undersköterskorna ska ha sin löneökning

I dagens Folkbladet visar en rad medarbetare från kommunens funktionshinderomsorg sitt missnöje med bla att man inte fått ta del av den sk usk-satsningen

Vanligtvis ska man inte kommentera löneförhandlingar men i detta fall hör det samman med personalutskottets diskussion om prioriterade grupper och därför gör jag ett undantag. Bakgrunden är att kommunen inte ifjol kom överens med Kommunal om undersköterskorna inom Individ- och familjenämndens område, som arbetar under beteckningen boendehandledare, ska också ha del av den treåriga usk-satsningen i kommunal och SKL:s avtal. Detta är nu inget unikt för Umeå utan händer även i andra kommuner. Inom äldreomsorgen har detta inte varit något problem där undersköterskorna varit anställda med beteckningen undersköterskor. Men nu när vi går in i år 2 i satsningen är det därför hög tid att kommunals kvinnor som faktiskt också är utbildade undersköterskor får ta del av denna satsning även inom Individ- och familjenämndens område och att frågan löses ut.

Personalutskottet och Personalavdelningen som ansvarar för förhandlingarna(alltså inte Individ- och familjenämnden) har fastslagit prioriterade grupper för de kommande åren utifrån strategiska övervägningar om att klara framtidens kompetensförsörjning. Undersköterskor är en prioriterad grupp över perioden i detta liksom många andra vilket bör vara en klar signal att nu måste något hända även för de undersköterskor som inte fått del av satsningen ännu. Även om undersköterskor inte är en specifikt prioriterad grupp för kommunens lönesatsningar 2017 så måste fortfarande avtalsfrågan på nämndens område klaras ut för usk:or.

Min förväntan som ordförande till personalfunktionen har varit tydlig, kommunalarnas löneavtal måste klaras ut så vi inte har anställda med undersköterskekompetens som uppfyller kraven inom Individ- och familjenämndens verksamhetsområde men inte deltar i lönesatsningen. Det blir annars väldigt bakvänt att kommunen vill långsiktigt prioritera lönesatsningar på undersköterskor men inte lösa ut kollektivavtal.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se