Insatser mot prostitution

Idag är det den internationella kvinnodagen. Under dagen kommer socialdemokraterna i Individ- och familjenämnden lyfta förslag till arbetsutskottet om att utreda hur vi kan öka socialtjänstens stöd till köpare och säljare av sex mot ersättning.

Bakgrunden är att Länsstyrelsen flaggar för att vid inventering så ser vi många annonser om prostitution i Umeå. Det är lätt att kunna köpa sex samtidigt som många av de som säljer sex annonserar bakom engelsktalande annonser. Bakom detta kan ligga grova brott som människohandel, där människor säljs i andra länder i slavlikanande former. Det här måste vi ta krafttag mot.

Nämnden är i full färd med att arbeta fram en kommunövergripande handlingsplanen mot våld tas bra i samarbete med bland annat Umeås brottsförebyggande råd. Däri kommer att tas ställning till såväl insatser mot prostitution och människohandel och om det handlar om mer kostsamma förslag, exempelvis MIKA-mottagning för den som säljer sex.

Men fram till dess vill vi titta på vad som går att göra inom befintlig ram då utvecklingen är viktig att stävja. Vi vill titta på om det går att införa stödsamtal och rådgivning både till köpare av sexuella tjänster(så kallad KAST-mottagning) samt riktade insatser mot de som säljer sex. Det kan också röra sig om att titta över om vi bör stötta kvinnojourens stödlinje mera.

Vi har kloka partier i nämnden och vi hoppas på en bred uppslutning bakom detta initiativ.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

4 kommentarer

  1. Britta

    Varför låter ni inte Lena Sandlin arbeta för era kvinnofrågor? Som det är nu har hon ställt sig utanför politiken och startat föreningen handihand på eget bevåg. Tillåts hon inte att i kraft av partiet utföra samma sak?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det finns inget motsatsförhållande mellan att agera i partiet och via en partipolitiskt obunden förening som hand i hand. Det är inte varandras motpoler utan kan komplettera varandra.

  2. Pingback: Hammaren föll på sexköparna | Andreas Lundgren(s)

  3. Pingback: För 1 år sedan | Andreas Lundgren(s)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se