Stöd till anhöriga

Under en längre tid så har jag och föräldraföreningen mot narkotika i Umeå(FMN) dryftat vad vi kan göra tillsammans för anhöriga. Det har utmynnat i en överenskommelse som antogs av Individ- och familjenämnden vid onsdagens sammanträde.

Kärnan i överenskommelsen är att föräldraföreningen kommer att hålla kursläger för anhöriga i CRAFT, som är en metod för anhöriga att stötta sin närstående som befinner sig i missbruk. Metoden, som rekommenderas av socialstyrelsen, går kortfattat ut på att ge anhöriga ett förhållningssätt och strategier för att hantera en vardag där man ofta känner sig otillräcklig. Det här är centralt för att kunna motivera till förändring samtidigt som anhöriga ges verktyg som gör att man orkar stå kvar.

Socialtjänstens roll kommer förutom ekonomiskt stöd bestå av att hjälpa till och rekrytera anhöriga till Föräldraföreningens kurshelger. Samtidigt så kommer Föräldraföreningen att efter kurshelgerna kunna erbjuda ett sammanhang med gruppverksamhet som finns kvar över tid.

Det här är ett exempel på där offentlig verksamhet och civilsamhälle hjälps åt och får ut mer av skattepengarna än vad annars skulle kunna vara möjligt. Vi kommer i nämnden att fortsätta utveckla samverkan med civilsamhället inom ramen för vårt stöd till föreningslivet. Jag är mycket nöjd att denna överenskommelse med föräldraföreningen mot narkotika i Umeå nu är verklighet.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se