Friskvårdstimme?!

Noterar att på kommunstyrelsen idag så gick de borgerliga partierna och Vänsterpartiet ihop och röstade för införande av friskvårdstimme igen.

En friskvårdstimme är självklart bra och kan definitivt bidra till ett friskare liv.

Men se då för bövelen till att personalen får förutsättningar att nyttja den förmånen. Förra gången den här togs bort gjordes det ju för att socialtjänstens personal faktiskt inte kunde nyttja förmånen som andra yrkesgrupper! Arbetena i omsorgen och hemtjänsten är så pressade att inte alla kunde lämna arbetsplatsen för att träna.

75 miljoner i vård, skola och omsorg beräknas det kosta i vikariekostnader. Ytterligare 95 miljoner i produktionsbortfall. Vilka extra medel har (m) och (v) tänkt tillskjuta för att alla ska ha en reell möjlighet att nyttja detta då?

Svar: inte en krona.

Betänk vidare att Anders Ågren(m) och Moderaterna i Umeå ville inför 2017 skära 20 miljoner på socialtjänsten och man kan undra vilken drömbild oppositionsrådet har över hur personalens arbete ser ut. Jag kan se framför mig hur Ågren i joggingoverall kommer förbi det lokala gruppboendet och säger, ”hej, släpp det där och häng med på en löprunda” varvid boendehandledare Andersson glatt ropar ”jamenvisst, ge mig 5 minuter så kör vi!”

Eller nä, så ser det nog inte ut i omsorgen.

Nu ska socialtjänsten alltså bära sina kostnader även för det här förslaget genom att stressa mer och ha mindre bemanning. Sanningen är att de som gynnas mest av sådana här tomma beslut redan sitter i stadshuset. De kommer kunna gå iväg lite mer på dagarna, medan personalen i omsorgen får betala med sämre villkor. Class act, Ågren.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämden

3 kommentarer

 1. Sixten Jonsson

  Börja med 2 friskvårdstimmar om dagen där ni själv skapat utrymme med 6timmars arbetsdag ,för där finns stort ekonomiskt utrymme och kanske möjlighet att det ger utfall och vänder de klena resultaten inom tävlingsidrotten på ,sikt vilket skulle gynna alla!

 2. Gandalfdenvite

  Anpassad normalarbetstid till 7, gärna 6, timmar per dag skulle vara betydligt vettigare eftersom det minskade antalet arbetade timmar då kompensera med att fler anställs! Arbetstidsförkortningen bör kombineras med en skattesänkning så att att den anställde efter skatt får ut nästan lika mycket för sina arbetade 7 timmar som hen fick för 8 timmars arbete!
  Ifall Umeå kommun har pengar att spendera på ”friskvårdstimme” så är det ett hån att inse att Umeå kommun fortsätter utnyttja arbetslösa, som tvingats söka försörjningsstöd på grund av den extremt orättvisa arbetslöshetsersättningen, som OAVLÖNAD arbetskraft, alltså SLAVAR med direkt dödshot och hot om hemlöshet på grund av indraget försörjningsstöd som ”piska”! Umeå kommuns Viva Resurs utnyttjar dessa OAVLÖNADE arbetslösa SLAVAR som gratis arbetskraft på heltid, städar flera äldreboenden, Skräddaren…, i stan och konkurrerar med cykelverkstäder och…, där de arbetande varken ges LÖN eller några rättigheter alls, semesterledighet…! Eftersom de arbetslösa tvingas arbeta HELTID utan lön, så tvingas de dessutom söka arbete på fritiden, vilket minskar deras chanser att hitta ett jobb, samtidigt som ”Viva Resurs” snarare är en belastning än en merit ifall det tas upp i CV!

 3. Cecilia Brönemyr

  Än fast jag är extremt för all form av fysiskaktivitet så håller jag faktiskt med er i detta. Innan det togs bort använde många friskvårdstimmen till att ha en”andledning lagligt” att kunna smita från jobbet en gång i veckan. Som kollega var det bara att jobba extra hårt då om man skulle kunna använda sin egen timme. Fanns även många ställen som aldrig kom i väg heller.
  Gör våra pass som hjältarna på gruppboendet utterv mer tillgängligt för alla. Än når vi bara ut till ett få tal. Gör det som en dagligverksamhet där vi åker runt till andra DV och boenden för att öka friskvårdandet. Vi skulle säkert öka vår friskakrivningar bland personalen och minska den psykiska ohälsan hos brukarna. Varför göra vi och dem jämt. Vi får ofta positiv feedback efter våra pass tex, detta är en löneförmån, detta är som den gamla friskvårdstimmen fast bättre, jag har kommit närmare ”min” brukare sedan denne börja gå på dessa pass. Ja listan är lång.
  Tar gärna ett samtal om detta.
  Friskvård ska vara till för alla. #uttervägenshjältar ????

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se