Barnrättsbyrån till Umeå

Förre veckan träffade den socialdemokratiska partigruppen i Individ- och familjenämnden den nystartade Barnrättsbyrån i Umeå. Barnrättsbyrån som finansieras av staten och Childhood Foundation hjälper barn med deras rättigheter. Det kan handla om att barnet får stöd att göra sin röst hörd inom skolans verksamhet eller socialtjänsten. Grundidén är att alltid ta barnets berättelse på allvar och hjälpa till att navigera och stötta i en djungel av offentlig förvaltning.

Personligen tror jag mer på denna modell än den med ett anställt barnombud i kommunen som Vänsterpartiet föreslagit. Barnrättsbyråer uppfattas inte som ett kommunalt alibi utan mer som en oberoende instans dit man kan vända sig för att få stöd. Det är centralt.

Min förhoppning är att Barnrättsbyrån och socialtjänsten ska kunna hitta fungerande samarbetsformer nu när man valt att etablera sig i Umeå. Barnrättsbyrån har också via sitt arbetssätt en möjlighet att kunna återföra sina erfarenheter till socialtjänsten för att sprida barnens bild. Nästa vecka kommer vi att diskutera vidare.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se