Flera förvaltningar?

Kommunstyrelsen fattade i tisdags beslut om direktiv för att gå vidare i översynen av kommunens gemensamma förvaltning. Förslaget innebär att kommunstyrelsen vill gå över till fler än en förvaltning. Ser att Anders Ågren(m) tycker det här är jublande bra och kallar det en stor seger.

Nja frågan är väl snarare vad som kommer istället. Och att omorganisera innebär inte nödvändigtvis bättre resultat, utan allt beror på hur enkelt och begripligt det blir för medarbetarna.

Visst finns det delar man kan vara kritisk till i den gemensamma förvaltningen, inte minst när det gäller oklarheter om ansvar och processer. En gemensam förvaltning innebär ju nödvändigtvis inte att stuprör försvinner och som nämndsordförande har man ju fått ägna en hel del arbete åt att förstå processerna som utvecklas. Men detta beslut ställer också en del frågor som partierna måste ha med sig:

  • Ska internfaktureringen tillbaka mellan förvaltningarna? Vad kostar inte återförande av denna?
  • Ska kommunen inte samordna investeringar? Vad kostar det?
  • Hur ska en övergripande personalpolitik formeras om personalutskottet försvinner? Ska vi tillbaka till modellen med ett ksau som inte hinner med och tar hand om lönebildning, anta nån policy men inte mycket övrigt?
  • Och hur göra med fördelning av resurser från stödfunktioner tillbaka till nämnderna? Här har ju massiva rationaliseringar gjorts och vad kommer inte det att kosta att bygga upp i respektive nämnd istället? Troligtvis mångmiljonbelopp.

Frågorna är många och svaren få. Sen är ju en av fördelarna med den gemensamma förvaltningen att faktiskt även att socialtjänstens och skolpersonalens utmaningar blivit allas ansvar. Alla behöver stötta varandra för att det ska lyckas och det är viktigt för områden med tuff arbetsmiljö och låga löner. Även detta är en aspekt som inte får tappas bort om det införs fler förvaltningar. Vi ser ju hur vi för första gången lyckats ta fram en kommunövergripande plan för att mota sjukskrivningar exempelvis.

Sen är det inte alls som Peder Westerberg(L) uttryckt tidigare att kommunen skuldsättning började med en gemensam förvaltning. Utan skuldsättningen beror på kraftigt ökade behov i inte minst förskolan i kombination med kommunen avsatte överskott till att hantera social investeringsfond och ungdomsjobb för 200 miljoner. Det var pengar som tidigare gick till att täcka kapitalkostnader för investeringar så att anklaga en förvaltning för detta är felaktigt.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se