Ensamkommande får praktik

Ensamkommande ungdomar i vår stad ska ut i arbete så fort som möjligt. De ska inte sitta av tiden i ett boende utan kombinera skolgång med praktik.

Vi vet att det här är en framgångskoncept och inom vår egen EKB-verksamhet så har vi utvecklat det sk praktikspåret. Det innebär att den enskilde som vill har möjlighet att få praktik och en koppling till arbetsmarknaden redan under skoltiden. Det här har visat sig bra för skoltrötta ungdomar och vidgar vyerna för vilka jobb som finns. Det kan handla om praktik en eller flera gånger i veckan, någon timme åt gången.

Tyvärr har kommunen fått fram för få egna praktikplatser. Inte okej med tanke på de stora kompetensförsörjningsbehoven som finns.

Från vår sida är det nu nog med detta. Socialdemokraterna fick stöd av en enhällig Individ- och familjenämnd på att kraftigt öka antalet praktikplatser i vår egen verksamhet. 20 platser ska fram redan 2017 till ungdomarna.

Utöver detta behöver vi också titta över feriearbetena till våra sommarjobbande 17 åringar. De ensamkommande ungdomarna är en del även i denna grupp. Från 10 feriearbeten i sommar så ska vi erbjuda minst 30 stycken nästa år.

En konkret plan för de kommande åren ska dessutom fram på hur många feriearbeten och praktikplatser vi ska erbjuda varje år. Det handlar om att se mottagande av elever, praktikanter, arbetstränande med flera som en naturlig del i kvalitetsarbetet. Kompetensförsörjningen är allas ansvar.

Det här var ett viktigt beslut. Vi vill att ungdomarna i vår kommun tidigt ska få upptäcka jobben inom funktionshinderomsorgen. och utbilda sig vidare i omsorgsyrkena.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se