Mer pengar till välfärden

Idag är det socialdemokraternas dag i Almedalen. Idag vill jag se finansminister Magdalena Andersson avisera satsningar på kommuner och landsting. Jag håller helt med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som säger att det är dags att partiet prioriterar välfärden och minskade klyftor. Att det kommer pengar från regeringen är oundvikligt MEN det får inte enbart vara inriktat på att möta den demografiska utmaningen inom äldreomsorgen. Det ger ju bara status quo utan det som behövs är generella höjningar som de 10 välfärdsmiljarderna.

Vi behöver fler lärare, socialsekreterare och undersköterskor inom omsorgen. Det ska inte vara upp till enskilda kommuner att möta välfärdens utmaningar med höjd kommunalskatt som slår mot de med lägst inkomster. Staten måste skjuta till de pengar som behövs och se till att skatteuttaget ligger på en sådan nivå att detta klaras.

Efter  8 år med Reinfeldt sänktes skatterna med 140 miljarder. Det är pengar som måste tillbaka in i välfärden för att undvika att personal går på knäna och att vi har skolor, LSS-boenden, äldreomsorg och kultur och fritid av högsta klass.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

10 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Vad jag vet tog staten in mer skatter än någonsin under alliansens år trots att man lyckades sänka skatt på arbete så en vanlig inkomsttagare fick ca 2000:- mer i plånboken varje månad, en politik DU var och är emot förstår jag.

    Fråga : Varför behövs det fler lärare, socialsekreterare och undersköterskor ?
    Svar : Pga sittande regerings politik som ledde till migrationschocken 2015. Dessa människor behöver allt inklusive just ärare, socialsekreterare och undersköterskor.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det är bara att kolla på hur stort skatteuttaget av BNP är så ser du att det gått ner flera procentenheter sedan 2006. Välfärden har mindre pengar idag av den totala kakan.

      • Pelle

        Är kakan lika med BNP? En snabbt ökande befolkning ger naturligtvis en ökning av BNP och om befolkningen ökar på det sätt den gör i Sverige består en stor del av BNP-ökningen av offentliga utgifter. Är då amdel av BNP ett bra mått på skatteuttag?

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Det är då ett betydligt vettigare mått än att slå i huvudet på varandra hur många x miljarder kronor i skatt vi fått mer under x regering.

          • Pelle

            Som att Reinfeldt sänkte skatten med 140 mdr, t.ex.

            Håller kommentaren överst i listan. Jag har inte sett en enda siffra på hur stor betydelse vår världsunikt generösa flyktingpolitik har för bristen på i stort sett allt inom den offentligt finansierade sektorn. Har på känn att jag inte kommer att få se någon heller. Att redovisa hur det förhåller sig vore ju att göda mörkerkrafterna, som det heter. Socialdemokratin måste ta tillbaka initiativet. och det är bara möjligt om man redovisar hur det förhåller sig, svart på vitt. Det går inte om man som Thorwaldsson försöker förklara sd’s framgångar med ”de ökande klyftorna” som får folk att dras till populister. Anledingen till att arbetarpartiet numera i huvudsak befolkas av akademikervänster är en misslyckad migrationspolitik, som självklart resulterat i en misslyckad integrationspolitik.

          • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

            Närmaste tioårsperioden tror jag vi behöver 40 000 till Västerbottningar för att överhuvudtaget få välfärden att gå ihop. De ungdomar som kommit till vårt land är en guldgruva för kompetensförsörjningen. Sätt dem i arbete direkt och låt dom inte slösa bort sin tid. Det är därför jag och (s) sagt att vi vill få ut ungdomar som går i skolan parallellt i praktik.

  2. Karl

    Varför ljuger du Andreas? Under Reinfelts tid ökade skatteintäkterna med 200 miljarder. Från 157000 kr per person till 170000 kr. Är det inte rätt fantastisk politik att kunna sänka skatten på arbete och se effekten att de totala skatteintäkterna ändå ökar..?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det är bara att kolla på hur stort skatteuttaget av BNP är så ser du att det gått ner flera procentenheter sedan 2006. Välfärden har mindre pengar idag av den totala kakan. Du kan nog fråga de flesta välfärdsarbetarna om de upplever att det blivit mindre stressigt de senaste 10 åren och de allra flesta kommer svara nej. Tvärtom ökar sjukskrivningarna nationellt sedan ett antal år bakåt.

  3. Erik

    Andreas, jag tipsar dig att lyssna på Ekots lördagsintervju som gick av stapeln den fjärde mars i år. Er valstrateg och tillika sekreterare i ert parti, Lena Rådström Baastad, blev bokstavligt talat satt på pottkanten och trillande dessutom ner. Det var när hon började yra om Alliansens skattesänkningar precis som du gör. Redaktionen på SR hade läst på och hon föll på eget grepp. Önskar att du tar dig tid att lyssna på programmet. Och skrivs gärna en kommentar och hur du uppfattar det hela.

    ps. såg förresten att utsläppen av växthusgaser ökat under den rödGRÖNA eran ökat jämför med allianstiden,

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det är bara att kolla på hur stort skatteuttaget av BNP är så ser du att det gått ner flera procentenheter sedan 2006. Välfärden har mindre pengar idag av den totala kakan än då.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se