Sexhandeln bekämpas

Läser i Västerbottens kuriren om polisens tillslag mot sexhandeln i Umeå. Alldeles utmärkta nyheter. Jag har upprepade gånger på Umeås brottsförebyggande råd lyft att polisen behöver utöka sina insatser mot prostitution och människohandel. Glädjande nog så kan vi också se att polisen agerar mot sexhandeln.

På straffskalan är sexköp i de flesta fall ett bötesbrott. Problemet med svensk lagstiftning är dock att konsekvenserna för enskilda och samhället är långt större än att ses som ett bötesbrott. Bakom prostitutionen ligger människohandel och organiserad brottslighet. Det är mycket allvarlig kriminalitet som man aldrig kan börja bekämpa om man inte försöker motverka sexhandeln.

Därför är det utmärkt att vi har en polis i Umeå som förstår och gör insatser mot prostitutionen. Umeås polis har egen kompetens för att klara av dessa åtgärder.

Från socialtjänstens sida utreder vi dessutom just nu hur vi ska kunna förbättra våra stödinsatser rörande prostitution. Socialdemokraterna har fått stöd från nämnden att vi ska titta på former liknande MIKA-mottagning och KAST-mottagning för både den som befinner sig i prostitution eller har sex mot ersättning samt stöd till den som betalar för sex. Det ska vara enkelt att söka och få hjälp.

Umeå växer och vi ska hjälpa enskilda och hindra den organiserade brottsligheten att få fäste.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

4 kommentarer

 1. Erik

  Själv har jag varit imponerad av polisens insatser senaste tiden vad gäller beslag av narkotika. När det gäller lagstiftningen för sexköp kan man ju fråga sig hur man ska tillfredsställa behovet av sex utan att för den skull begå brott och vara kriminell. Jag tror inte den frågan, så att säga, penetrerades när man tog fram lagförslaget.

 2. Bergis

  Lagliga bordeller är lösningen. Sen borde vi förbjuda alla kvinnliga frisörer också va? Jag betalar en kvinna för att klippa mitt hår och utnyttjar därmed henne? Nä du Andreas. Jag tror du blivit förgubbad. Sex är något fint och inte fult.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Bisarrt argument. Organiserad brottslighet styr prostitutionen även i länder där det är lagligt. Skillnaden är att den svenska lagstiftningen begränsar möjligheten för organiserad brottslighet och minskar våld mot kvinnorna i sexhandeln. Det är bara att höra vad polisen säger.

 3. Pingback: Hammaren föll på sexköparna | Andreas Lundgren(s)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se